Az adatok nem hazudnak: drágulást hozott az adócsökkentés

étterem

A nemzeti konvergencia-program elemzése egyértelműen beismeri, hogy az áfacsökkentés nem nyomja le az árakat - írja az mfor.hu.

A vendéglátósok terheit csökkentette az állam, az éttermek mégis egyre drágulnak. Azaz az ő jövedelmük nőtt,de a fogyasztók nem nyertek vele semmit – áll az mfor.hu oldalán.

Az NGM-et idézve az mfor.hu azt írja: “Az eredmény összecseng a szektorral kapcsolatos nemzetközi tapasztalatokkal is. A változás hazánkban is a piaci szereplők jövedelmezőségét javíthatta, illetve részben finanszírozási forrásul szolgálhatott a szektor béremeléséhez.”

Vagyis, a vendéglátásban dolgozók is érezhették valamelyest a kedvező hatást. A KSH adatai szerint a nem előfizetéses éttermi étkezés az elmúlt egy évben havi szinten átlagosan 5 százalék körüli mértékben drágult, de a korább időszakban is 3 százalékos volt az áremelkedés.

De nem csak a vendéglátásban történt áfacsökkentés az elmúlt években. Több húsféle -sertés, baromfi, hal – adója is kisebb lett, valamint az egyéb élelmiszerek közül a tojás, a szolgáltatások közül pedig az internet adója csökkent (utóbbi két lépésben). Ezek esetében sem jelent meg teljes mértékben a fogyasztói oldalon az árcsökkenő hatás. A tojásnál és a friss tejnél csak részben teljesült, a húsféléknél pedig az adóváltozás szinte teljesen átgyűrűzött a fogyasztói árakba.

Utóbbinál a sertés esetében a magyarázat az, hogy a 2016 második felében tapasztalt árnövekedés a régió más országaiban is megfigyelhető volt, emögött pedig a szalértők szernt “valószínűleg egy szélesebb körű piaci sokk” állhatott. Így ez az NGM állítja, hogy nem befolyásolja az áfacsökkentés árhatására adott becslésüket. Azaz, a modell szerint amikor ideje volt, érvényesült az árhatás, de aztán jött a piaci sokk.

Fotó: Jason Leung/Unsplash


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com