Amikor a Gundel tökön lőtte magát…

gundel etterem

Szinte látom magam előtt a képet: ül a kormány kommunikációs agytrösztje egy asztal mellett, kávét szürcsölgetve, és azon merengve, hogy mi a búbánatos, hengerbe vert baromsággal kellene elterelni a figyelmet az aktuális problémákról, a rabszolgatörvénytől, a diktatúra kiépítéséig. Kevergetik a kávét, sóhajtoznak, félszeg mondatokkal jelzik, hogy az égvilágon semmi ötletük nincs, míg végül az egyik a fejére csap: gyerekek, etessük meg a Főnököt Gundel menüvel!

A kommunikációs agytröszt vezetője csendben megtörli izzadt homlokát, majd meglepően szelíden (ahogyan apa szól hülyegyerekéhez) megkérdezi: hogy mondtad Béla? Megáll a levegő. Ha az agytröszt vezére (aki bármikor felhívhatja a Főnököt is) ilyen kedves, akkor itt nagy baj lesz. Bélának most kell valami nagyon okosat mondania, különben messzebbre repül a leggyorsabb (katonai) Falconnál is.

Szóval az van, mondja Béla, hogy ha már arról ír a sajtó betöretlen része, hogy a Főnöknek milliárdokért csináltunk dolgozószobát a Várban, akkor adjunk neki egy kis vártematikát. Mondjuk, kérjük fel valamelyik híres éttermet, (amelyről mindenki tudja, hogy kurva drága), hogy nyisson menzát a Várban, és adja fillérekért a kaját. Igazából lényegtelen a dolog, mert emiatt nemhogy kormány, de még egy ólomkatona sem fog bukni, viszont napokig mindenki erről beszél majd, és nem arról, ami történik az országban. Örvendezzen csak azon a sok bolsi firkász, hogy lebukott a Főnök, mert 300-ért eszi a bablevest. A mieink még büszkék is lesznek ránk, hogy milyen keveset költ a pénzéből kajára. Ilyen egy takarékos családapa!

Az agytröszt vezére újra megtörli izzadó homlokát, majd némiképp elismerő hanghordozással csak annyit mond Bélának: válassz éttermet!

Már gondolkodtam ezen is, jött a válasz másodperceken belül. Nem lehet olyan étterem, amely ugyan kurvajó, de csak kevesen ismerik. Mit érünk azzal, ha a sajtóban megjelenő név csak a fő libsiknek mond valamit? Olyan kell, amelyről már mindenki hallott Battonyától Nemesmedvesig. Az se baj, ha a fénye kissé már megkopott. Legyen mondjuk a Gundel.

És, ha nem vállalják, kérdezi az agytröszt vezére, mire Béla csak mosolyog. Tekintetében ott a biztatás: nyugi vezérem, megvannak a módszereim.

És láss csodát: a Gundel vállalta. Még úgy is, hogy tudta: éppen tökön lövi magát. Vélhetően úgy okoskodtak, hogy még mindig jobb a tökön lövés a tarkólövésnél…

Utóirat: természetesen a fentiek nem így történtek, a leírtakat a cikk szerzője találta ki. Aki másként tudja, az most szóljon, vagy hallgasson élete végéig…

Szerző: Jász Zoltán

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com