Amerika kilépése ellenére is él az iráni atommegállapodás

donaldtrump_060716getty

Amerika kilépett az iráni atomalkuból, de az egyezmény ettől még él – üzente Franciaország Teheránnak és a világnak, Donald Trump keddi bejelentése után. A franciák jövő hétfőn a britekkel és a németekkel együtt ülnek le tárgyalni Iránnal, hogy megbeszéljék a további együttműködés részleteit. Korábban a teheráni vezetés is jelezte, hogy Washington nélkül is fenntartaná a nemzetközi egyezményt.

A legmagasabb készültségben járőröznek a libanoni–izraeli határon. Az iráni atomegyezmény felmondása miatt itt is feszült a helyzet. Libanon déli részén a Hezbollah az úr. Az Egyesült Államok pedig terrorszervezetként tartja nyilván az Irán által finanszírozott félkatonai szervezetet. Izraelnek elemi érdeke, hogy Iránnal együtt a Hezbollah is gyengüljön.

A Golán fennsík egy másik potenciális gócpont. Az izraeli–szíriai közötti vitatott területen is lehetnek villongások az iráni atomegyezmény miatt. Az izraeli hadsereg is készültségben van, miután elismerték, hogy kedd éjszaka légicsapást mértek egy Damaszkusz közeli iráni katonai támaszpont ellen.

„Ha nem csinálunk semmit, akkor rövid időn belül veszélyes fegyverekhez juthat egy olyan ország, amely terrorszervezeteket támogat” – a többi közt ezzel is magyarázta Donald Trump, hogy Amerika egyoldalúan kilép a 3 éve kötött nemzetközi atomegyezményből.

Az elnök arra is hivatkozott, hogy az izraeli titkosszolgálatnak bizonyítékai vannak arra, hogy Irán titokban olyan rakétákat fejleszt, amelyekkel atomtöltetet képesek célba juttatni. Közben a gazdasági szankciók feloldása miatt jelentősen növelni tudta a katonai kiadásait és síita milíciákat is tudott támogat szerte a közel keleten.

„Ez a borzalmas egyezmény pénzügyileg segítette az iráni rezsimet, több milliárd dollár készpénzhez is jutottak” – érvelt az amerikai elnök.

A gazdasági szankciók feloldása miatt Irán valóban ki tudott lépni az olajpiacra, és a külföldön befagyasztott számláihoz is hozzáfért. Az újabb amerikai szankciók nehéz helyzetbe hozhatják a perzsa államot, de a teheráni vezetés már jelezte, hogy Washington nélkül is fenntartaná a nemzetközi egyezményt a többi partnerrel.

400 forint fölé mehetnek az üzemanyagárak

Négyszáz forint fölé emelkedhetnek az üzemanyagárak az iráni atomalku amerikai felrúgása miatt a Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint. Pletser Tamás részvényelemző azt mondta: az amerikai pénzügyi szankciók újbóli bevezetése a kőolaj-termékek eladását érinti negatívan, ami tartós áremelkedéshez vezethet. A Brent kőolaj világpiaci ára egyébként 2017 júniusa óta tartósan emelkedik – akkor még csak 45 dollárt kértek hordónként a világpiacon, ez az érték ma már több mint 76 dollár hordónként.

„A piac már eddig is egy szűkülő állapotban volt, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 3 év növekvő kereslete, illetve az OPEC-megállapodás miatt tartósan emelkedő pályán van az olajár, most ezek a Trump által bevezetett szankciók valószínűleg újabb lendületet adnak az olajnak” – fejtette ki az Erste befektetési Zrt. elemzője.

hirtv.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com