Államosítanák az iskolai papírgyűjtést

papirgyűjtés

Államosítást hozhat az iskolai papírgyűjtésben is egy törvénytervezet, a papírhulladék tulajdonjoga a nemzeti hulladékkezelőre szállna, amelynek már a megalakulása sem volt egyszerű, de azóta is csak küszködnek. A módosítás másik pontjával a piaci szereplőket vágnák taccsra.

Államosítaná a kormány az iskolai papírgyűjtések világát is – szúrta ki az Index egy törvénytervezetben. 

A lap szerint eddig az iskolai gyűjtéseken összerakott papírért magánszolgáltatók versenyeztek, a papírhulladék elszállítását az végezhette, aki a legnagyobb árat ajánlotta érte az iskolának (a befolyt pénzből az iskolák kirándulásokat szerveztek, vagy eszközöket vásároltak). Az iskolai gyűjtésekből évente több tízezer tonna jött össze, ami pármilliárd forintos hasznot jelentett.

A törvénytervezet azonban az iskolai gyűjtésbe érkező papír elszállítását csak közszolgáltatónak engedélyezné a továbbiakban (a magáncégek tehát kilőve), a hulladék tulajdonjoga pedig a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (NHKV-t) illetheti meg. 

A tervezetből viszont az Index szerint egyáltalán nem derül ki, hogy az iskolák hogyan juthatnak pénzhez a gyűjtésekből. Bár egyelőre az is kétséges, hogy a rendszer működni tud, ugyanis a cikk szerint az NHKV a saját maga által szabott határidőket és szabályrendszerüket sem tudja tartani. Erre jönne rá az ország több ezer iskolája és a 150 közszolgáltató cég nyűgje a papírgyűjtéssel.

Kitúrhatják a piaci szereplőket

A törvénytervezet egy másik pontja kizárná a hulladékgazdálkodásból a piaci szereplőket, ugyanis úgy változna a törvény, hogy a közszolgáltatók alvállalkozói sem lehetnének magáncégek.

“Ez elég drasztikus változás lenne, ugyanis hiába államosították korábban a közszolgáltatókat, alvállalkozóként sok helyen továbbra is magáncégek működtek, az állam teljesen egyedül nem is tudta volna ellátni a feladatot” – olvasható a cikkben.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com