Adomány bolthálózat született magyarországon

Retrovintage2

Az adományboltok ötlete eredetileg Angliából származik. Alapjául egy széles körben bizonyított és elfogadott nyugat-európai modell, a charity shop szolgál. Hazánkban jelenleg megközelítőleg 50 adománybolt működik.

Pár hete tíz alapító szervezet által működtetett 19 adománybolt részvételével megalakult az Adományboltok Országos Szövetsége. Sáhy Gábor elnök-helyettessel, az Adománybolt Nonprofit Kft. projektmenedzserével beszélgettünk a hálózat jelenlegi helyzetéről és a további tervekről.

A jelenkor nehéz gazdasági és feszült társadalmi környezetében különösen felértékelődik az intézményesített jótékonykodás szerepe. Az angolszász országok a Vöröskereszttel együttműködve évtizedekkel ezelőtt kidolgozták ezt a modellt Charity Shop hálózatok formájában, ami azóta már világszerte elterjedt. A magyar CSERITI elnevezés többes jelentéssel bír. Egy új mintaszövetkezet, egy forradalmian új jótékonysági brand, és egy szociális célú társadalmi tevékenység együttesét foglalja magába. Ez nem csak fogalom, vagy márkajel, hanem szemléletmód, életforma is. Az adománybolt egy hiánypótló megoldás, mely szolgálja a társadalmi érzékenység és felelősségvállalás növekvő szükségletét – mondja Sáhy Gábor, aki ezzel a nonprofit rendszerrel amerikai útján ismerkedett meg.

A rendszer és a bolthálózat működésének lényege egyszerű: az adományozni vágyók behozzák, és eladásra ajánlják fel már nem használt, de mások számára még értéket képviselő személyes használati tárgyaikat, melyekért ellenszolgáltatást nem kapnak, és amihez az üzletben vásárlók a valós érték alatt juthatnak. A boltok üzemeltetésével minél több munkahely teremtése a cél, illetve hátrányos helyzetű ember visszajuttatása a munka világába. Fontos természetesen az újrahasznosítás is. A feleslegessé vált, de használható tárgyak piacra történő visszaforgatásával egy teljesen új típusú funkcionális újrahasznosítást valósítanak meg, nem beszélve a szociális vásárlási lehetőségről. Hátrányos helyzetű embereknek van így lehetősége napi használati tárgyakat, akár bútorokat is vásárolni a mindenkori piaci árszint alatt. Az Adományháló egy többcélú támogatáshoz felépített rendszer, ám ebben a fejlődési fázisában – az adományboltok életképessé tételén keresztül – még önmaga is további külső megerősítésre szorul. Folyamatos társadalmi befogadása reményeik szerint a jövőben már üzleti eredményességgel is társulhat, ami a klasszikus charity shop modell elvárásainak is megfelelve lehetővé teheti az adományboltok kijelölt célterületeinek intenzív támogatását.

A CSERITI-nek már a nevében is benne él a CSR
A hálózat üzemeltetése során nagyobb mennyiségben jutnak régi, jó minőségű, de felújításra szoruló tárgyakhoz, legfőképp bútorokhoz. Ezekkel jelenleg sajnos nem tudnak foglalkozni, hiszen csak jó minőségű tárgyakat adnak tovább. Igény fogalmazódott meg és lehetőség nyílt a kiválasztott bútorok re-design keretében történő újrahasznosítására: régi bútorokat öltöztetnek új, modern köntösbe. Fontos számukra, hogy minél több régi bútort funkciójában újrahasznosítsanak úgy, hogy közben több hátrányos helyzetű munkanélkülit foglalkoztassanak. Összehozza a régmúlt stabil szerkezeteit a mai elvárásoknak megfelelő trendekkel, miközben aktív munkahelyeket teremt.

-Egy régi bútor, egy tervező, egy asztalos, egy kárpitos, egy festő, és sok-sok munkaóra. Munkavállalói célcsoport elsősorban hátrányos helyzetű, 55 évnél idősebb, nyugdíj előtt álló munkanélküli szakemberekből állna-mondja Sáhy Gábor. Felvették a kapcsolatot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design Intézetével és a Királyutca Designutca Klaszter, valamint a Kultunió vezetésével. 2013 őszén elkészültek a pilot produktumok.

A hátrányos helyzetű munkavállalók alkalmazásán túlmenően, második lépcsőként készülnek megváltozott munkaképességű munkavállalókat is foglalkoztatni. Szeretnék sikeresen meghonosítani ezt a nyugati kultúrkörökben régóta jól működő modellt, szociális hálózattá fejlesztésén keresztül adományboltok sokaságával behálózni az egész országot. Nagyon úgy tűnik, itthon is egyre nagyobb szükség van rá.

M. Kovács Ágnes


One Comment;

  1. sarolta boda said:

    Az ilyen helyeken megfordulo emberek anyagi helyzetuktol fuggetlenul kornyezet vedok, esszeruen gazdalkodok. Az onkentes munka amivel embertarsainkat szolgaljuk sem lenyegtelen.

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com