A zsarnokság természetrajzát foglalja össze legújabb könyvében Timothy Snyder

Timothy Snyder

“A zsarnokság természetrajzát foglalja össze legújabb könyvében a Yale Egyetem neves történészprofesszora, Timothy Snyder.

Szerinte az ilyen rendszerek először mindig a kisebbségek ellen mozgósítanak, legyenek azok menekültek, romák, vagy általában olyan csoportok, amelyek alkalmasak arra, hogy „másokként” állítsák be őket. Az előzetes küzdelmekben mindig arra élezik ki a kérdést: vagy mi vagy ők. Ehhez kapóra jönnek a múlt sérelmei. Orbánnál ez Trianon.

A következő szakaszban a szegényeket szívatják, pl. a hajléktalanokat Budapesten. A legalul lévőktől megvonják a szociális alapjogokat, vagy megkerülik azokat.

A tekintélyelvű úton a 3. szakasz, hogy korlátozzák a tüntetés jogát és megfosztják jogkörétől a legfelsőbb bíróságokat.

Majd nyomás alá helyezik az újságírókat, akik bírálnak.

Az állandó feszültség fenntartása lételeme az ilyen hatalomnak. Ezt mutatja az Orbáni példa is. Az állítólagos létharc miatt csatázik Brüsszellel, a „belső ellenséggel”, valamint mindazon civilekkel, akik bírálni merészelnek. Ha ezt bárki kifogásolná, akkor a kormányfő azonnal úgy tüntetné fel, hogy külföldi körök és belső hazaárulók áldozata. Így működik a hatalmasságok áldozati kultusza. A tekintélyelvű személyiségek jellemzője, hogy a kritikát sértésnek tekintik. De egyáltalán: a sértettség az autoriter nemzetállamok kedvenc létállapota. Az ikyen vezeteőt ért bírálat mindig a nép megsértésével egyenlő. A tekintélyelvűség útján összetalálkozik az áldozati nárcizmus és a nagyzási mánia.”

Miért van az, hogy ez kívülről ennyire világosan látszik? Rendszerezhető, megfogalmazható. Akiknek – nagy része – meg benne él nem érzi, nem fogja fel, nem látja?

Juszt László


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com