A volt jegybankelnök: a kormány kifosztotta a devizahiteleseket

surányi györgy

A volt jegybankelnök az ATV-ben arról beszélt, hogy a kormányzatnak erkölcsi kötelessége lett volna saját árfolyamgyengítő politikája hatását nem a devizaadósokra hárítani. Ehhez képest tavaly majdnem 100 milliárd forintot keresett az MNB a devizahitelek forintra váltásán.

Nem sok jót ígér, hogy miután 2015-ben majd’ 100 milliárdot keresett a jegybank a devizahitelek forintra váltásán, most azon dolgoznak, a még mindig bajban lévő 144 ezer lakáshitelessel is kezdenének valamit. Felidézi: az egykori devizahitelesek gondjainak nagyobb részét az elszálló forintárfolyam okozta, ezért is érdekes, hogy a korábban két ciklust is MNB elnökként “lehúzó” Surányi György az ATV „Szabad szemmel” című műsorában egy riporteri kérdésre kerek perec azt mondta: a kormányzatnak erkölcsi kötelessége lett volna saját árfolyamgyengítő politikája hatását nem a devizaadósokra hárítani.

Az MNB által kiadott „Félidős jelentés 2013–2016” című beszámolóból viszont az derül ki, hogy a Matolcsy György vezette jegybank valamiféle saját profitra törekvő intézménnyé vált, és e kapcsán az is, hogy a tavalyi „profit” közel 100 milliárd forint volt. Surányi a tévéműsorban azt mondta: az MNB az államháztartás szerves része jogi, számviteli és statisztikai szempontból is. (a blog szerint ez azt jelenti, hogy “ez a pénz a mi pénzünk”, nem pedig a jegybanké.)

Surányi szerint a jegybank a devizahitelek fornitosításán eurónként közel 40 forintot nyerhetett: “Ilyen körülmények között kifejezetten cinikusnak tűnik, hogy az MNB közzétette: mivel még mindig 144 ezer a bajban levő lakáshiteles, csináljanak már valamit a bankok”.


One Comment;

  1. andris. said:

    Erkölcsi kötelessége lett volna a bankoknak a szerződések, a nem kamatokat érintő KÖLTSÉGEIT leszállítani, mérsékelni és nem elsikkasztani engedni az ügyekbe beavatkozó felelősök HELYT állását “eltüntetni”, adósokat terhelni min 200 milliárd forint nagyságrenden.

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com