A vízről támadnak a tűzhangyák a texasi áradásban

tűzhangyák

Hurrikán és árvíz idején az ember egészen sokmindent láthat jönni, de a víz irányából százezres csapatokban támadó agresszív, erős mérgű trópusi hangyákat talán kevésbé, főleg, ha a mérsékelt égövön lakik. De most ezzel is meg kell küzdeniük a Harvey hurrikán által alárasztott területen élő amerikaiaknak.

Az elmúlt évtizedekben erre a területre is átvándolt ugyanis az angolul emiatt csak “importált vöröshangyának” nevezett Solenopsis invicta, ami egy eredetileg leginkább esőerdőkben élő, de igen alkalmazkodóképes latin-amerikai invazív hangyafaj.

Több izgalmas tulajdonsága van – például annyira agresszív, hogy évente 14 millió amerikait csíp meg és gyakran vannak halálos áldozatai, illtve annyira vonzza az elektromosság, hogy az emberen és háziállatain kívül különösen szívesen semmisít meg gépeket és hálózatokat – de a legizgalmasabb az, ami árvíz esetén művel.

Az importhangya egyedei ilyenkor gyorsan összekapaszkodnak, de olyan erővel, hogy a boly egy akár több hétig is lebegni képes eleven tutajt alkot. Ezen utaznak a peték és a királynők is. Így úszkálnak addig, amíg nem sikerül valami szárazulatot találniuk. Mondjuk a házadat, ami még kiáll a vízből.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com