A Választási Iroda elnökhelyettese, Gáva Krisztián szerint simán lehet csalni, sőt, halottak is szavazhatnak

palfy ilona

A Választási Iroda elnökhelyettese, Gáva Krisztián szerint simán lehet csalni, sőt, halottak is szavazhatnak. “Nem vagyunk írásszakértők. Három nap alatt senkinek sincs se kapacitása, se tudása arra, hogy a szignók hitelességét megvizsgálja. Teljesen tehetetlen az NVI a határon túli választók névjegyzékében szereplők ellenőrzésére is. Külföldön a kiküldött iratokkal bárki szavazhat.”

A kérdés persze, hogy akarnák-e ellenőrizni? És itt jön az örök kérdés mi a fontosabb a törvény szelleme, vagy betűje?

A 2013. XXXVI. Trv. 55. § 2. bekezdése szerint: “A Nemzeti Választási Iroda elnökének/helyettesének nem nevezhető ki az, aki a kinevezésre irányuló javaslat megtételének időpontját megelőző négy évben köztársasági elnök, a Kormány tagja, államtitkár, képviselő, alpolgármester, főpolgármester-helyettes, illetve párt tisztségviselője vagy alkalmazottja volt.”

Mind Pálffy, mind Gáva helyettes államtitkárokként működtek a Fidesz kormányokban. Tehát a trv. betűje szerint minden rendben van. Na de mi a különbség abban, hogy valaki államtitkárként, vagy helyettes államtitkárként szolgálja ugyanazt a rezsimet? Mitől lesz az pártsemleges, aki csak helyettes volt, s nem főnök?

Persze Gáva esetében lehet, hogy a mostani nyilatkozatát követően már okafogyottá is válik a kérdés.

Szerzõ: Juszt László


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com