A színházigazgatók kinevezéséről szóló törvényt is átírná a kormány

jordán tamás

A színházigazgatók kinevezéséről szóló törvényt is átírnák, mégpedig úgy, hogy a kormányzat sokkal nagyobb szerepet kapna akár egy vidéki színház vezetőjének kiválasztásában is.

A megyei jogú városok vezetői kedden kapták a levelet, hogy véleményezzék csütörtökig az erről szóló tervezetet – tudta meg a valasz.hu. A lap úgy tudja, más, a társadalmi egyeztetésbe elvileg bevonandó szervezetek nem kaptak ilyen levelet.

A törvénymódosítás apropóját valószínűleg a Jordán-ügy adja, rendet vágnának a kinevezési gyakorlatban. A lényege az, hogy a színházigazgatói kinevezések elvárásrendszerét kormányrendeleti szintre vinnék.

A miniszter felmentést adhatna mondjuk olyan elvárások alól, hogy a színházigazgatónak szakirányú végzettségre van szüksége. Már ha a pályázó rendelkezik előadó-művészeti szervezetben szerzett legalább ötéves vezetői gyakorlattal. Azon, hogy ezt az öt évet is csökkentsék három évre, a valasz.hu értesülései szerint megy még a vita, de ha mondjuk a három év lesz a befutó, az leginkább a kaposvári igazgatói posztot Rátóti Zoltán lemondása után betöltő Fülöp Péter menedzsernek lenne jó.

A kinevezések viszont alapvetően változhatnak meg. A kormányrendeletterv ugyanis két változatban készült el. A tervezet „B” változata a nyílt pályázati eljárás mellett megteremti meghívásos pályázati eljárás meghirdetésének lehetőségét is: a lap informátorai szerint ezt a változatot az MMA nyomja.

Így értelmetlenné is válna az egész aprólékos módosítás, olyan új rendelkezések például, hogy ha a kuratórium választottját nem fogadja el a fenntartó, akkor kötelező megindokolnia azt.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com