A szeretet reklámarcai

rogan cecil

Megkezdődik. Ettől pedig kiver a víz. Minden évben. A nagy össznépi jótékonykodástól. Karácsony előtt így dukál. Bejelentkezett a Rogán Cilike plusz a Sarka Kata, mert közös cégük – le nem írom a nevét – részt vesz a Mikulásgyár szervezésben. Az a cég, amelyikbe Rogán felesége is beszállt felturbózni egy kicsinykét, így aztán közös konyhájukba dőlnek a közmilliók. A Sarka nyilván nem egy gyári melóshoz dörgölőzik.

Irritáló kampányarcok. Azt mondta a Cilike, hogy nagyon sokat jótékonykodnak, a gyerekeik megunt játékait minden évben elajándékozzák. Szent baromfi! Klári néni tyúkjai is okosabbak nála, sőt hasznosabbak is, hiszen naponta hagynak tojást a fészkekben az embereknek. A megtollasodott Cilike mielőtt nagyságos asszonynak képezte ki magát kedves férje és közpénz segítségével, hol a lótúróban élt a Rogán-éra előtt? Mert itt lenn a pórnép ezer éve úgy csinálja – Zalától Hevesen át Baranyáig -, hogy a kinőtt gyermekruhákat, a játékokat tovább adja barátoknak, ismerősöknek. Spontán turi, és jól bevált.

Mi a ménkűt csinál majd a nagyon büszke Cilike tűsarkúban tipegve, kimázolt jót tevő arccal a Mikulásgyárban? Mit? Ott jó meleg lesz, lehet mutogatni édes-nyálas énjét, nehogy már a Blahán megfázzon ételosztás közben. Nem dukál ilyen alantas meló a nagyságos asszonynak, arra nem jár helikopter, nem lehet lazacot enni, és még valamelyik éhes ember megpörgeti, számon kéri tőle, hol van a kedves férje. A Tóni, aki az Orbán-kormány egyik legnagyobb szemfényvesztője (milyen finom vagyok) hamis vagyonnyilatkozatával, lakások manipulálásával, letelepedési kötvények saját zsebre navigálásával. Mindig mindent megúszik, mert Magyarországon nem Columbo nyomoz és a legfőbb ügyész a Polt haver.

Bizonyára az idén is lesz sok-sok ajándék a Mikulásgyárban, és ehhez a Rogánnénak semmi köze. Az is biztos, hogy tőlem egy gyufaszálat nem kapnak. Ők sem, oda sem. Eddig kétszer vertek át, soha többet nem hagyom. A román forradalom idején rohantunk a gyűjtőhelyre, kiürítettük otthon a spájzot; meleg ruhát, takarót cígöltünk, kevéske forintot is adtunk számlaszámra. Aztán csak kapkodtuk a fejünket a híradásokban hallottak miatt: nem érkezett meg a pénz, hova lett? Az adományok jelentős része érdekes módon el sem jutott az erdélyi magyaroknak. Máig nem tudom, hogy az akkor gyerek lányom csizmája, dzsekije vagy a kedvenc nagy meleg takarónk melegítette-e valamelyik kisgyereket. Ahogyan a beteg gyerekek alapítványa is a főnökre luxusára szórta a számlákon befizetett forintokat. Többet nyista össznépi elpárolgó segedelem.

Nem, egyetlen fillért sem azoknak az isten tudja kicsodáknak sem, akik már megjelentek a nagyvárosok központjában kéregetni ilyen-olyan alapítvány vagy mi a francos szervezetek nevében. Eddig hol tetszettek lejmolni? Beteg gyerek és öreg nyáron is van, a nyomor, az éhezés nem évszak függő. Mindig van. Csak hát a szeretet jegyében nyáron meleg van és nyaral Cilike is: luxus szállodában eszik hatalmas reklám arcával, a gyerekek új játékot kapnak. Mészáros is csak kéthetente vesz újabb üdülőt, közben jachtol a tengeren. Németh Szilárd tovább égeti magát a Nappal. Csóróékat a gyümölcsfák csábítják éhségcsillapítónak, a lombok eltakarják őket. A zsaruk is árnyékban. Ősszel konzultációs levélhullás dúl, szüretel az elit, borozgatva számolják az évi megdurrantott pénzünket. Kipihenik a nyarat. És újra eljő Orbán lebegős ideje. Elő a magán röpcsivel, kezdődik a futballszezon! Csóróék labdába sem rúghatnak. Tavasszal elégedetten tapsolnak a nagyságosságosok, adtak télen eleget a mohóknak. Semjén isteni álruhában még vadászik egyet az Északi-sarkon; Gulyás a papagájok országában gyakorolja a Fidesz-igét. Cilikét is újra kell tatarozni, szép legyen és jótékony a következő télen. Csóróék csóróék maradtak.

Bár soha nem leszek Miuccia Prada, de annyit tudok a divatról, Rogán pár, hogy a sokszorosan lenyúzott bőrű kisgyerekeken, apukákon, anyukákon kurva rosszul áll a karácsonyi ajándék póló. A befőtt, a csoki, a kalács, a krumpli is hamar elfogy. A játékokat ezután is übereli a zsíros kenyér. Az eltorzult hatalmi pojácák játszani sem hagyják szép, okos fiadat, lányodat.

Mindenki a maga ízlése, lehetősége, anyagi helyzete szerint eldönti, kinek hol mikor mennyit jótékonykodik. Tegye, tegyék. Az ajándékozásra van egy jól bevált receptem, tiszteletlen magyar burzsujok. Kamerátok, újságírótok, az MTI-tek nem kell hozzá. Télen is, nyáron is, ősszel, tavasszal is működik az emberség az országban. Mindig, kampány nélkül. Sokan fogják a kis csomagjaikat, elviszik az iskolába, az óvodába, az utcabeli családnak, a szomszédnak; kórházakba, beteg kicsikhez, nagyokhoz; mások kifestik, megszerelik, pótolják, kicserélik, újat adnak; megint mások nyaralójukban családokat üdültetnek, utaztatnak, taníttatnak, gyógyíttatnak; megint mások megsimogatják a buksikat, kézen fogják az elesetteket. Rengetegen vannak, százezernyi jótékonykodó ember rivaldafény nélkül. Ők a szeretet reklámarcai.

Tóth Ilona


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com