A román egészségügy is elmegy a magyar mellett

EFFC6468-9EB9-4203-B33F-C29EAE4A9FB4

Az egészségügy igenis üzlet, a piaci verseny pedig a gyógyítás terén is a fejlődés mozgatója – állítja a konzervatív Lantos Csaba, a Széll Kálmán Alapítvány elnöke, a tízéves fővárosi Róbert Károly Magánkórház többségi tulajdonosa.

A Heti Válasznak adott interjújában elmondja, farizeus szemléletnek tartja, hogy arról beszélünk: nálunk minden ingyenes, mindenki hozzáfér mindenhez. Ez nem igaz, és ezt mindenki tudja, naponta tapasztalja – mondja.

“Egy kampányidőszakban természetes, hogy a kormányzó erő nem beszél erről, de hosszú távon ez megkerülhetetlen. Ha nem változtatunk a szemléletünkön, akkora lesz a lemaradásunk a szomszéd országok mögött, hogy az emberek átmennek a határ túloldalára gyógyulni” – mondja Lantos, és nem feltétlenül Ausztriára, inkább Szlovákiára és Romániára gondol.

Hozzáteszi: “Romániában olyan rossz volt az állami egészségügy, hogy virágzó privát épült fel mellette, minőségi szolgáltatással. Fel sem vetődik, hogy a magánszolgáltatók ne kapnának állami finanszírozást. A cseh és a szlovák több-biztosítós rendszerben is szerződnek a magánbiztosítók magánkórházakkal. Miért is ne? Miért jobb a versenynél egy állami kórház, aminek a minőségi mutatóit nem mérjük, és nem hozzuk nyilvánosságra?”
Forrás: Heti Válasz


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com