A politikai zsarolást új szintre viheti a Fidesz

nemeth angela

A héten tárgyalta volna újra a XV. kerületi képviselő-testület a helyi költségvetést, ám az ellenzékben lévő fideszes képviselők ismét nem voltak hajlandók még napirendre sem venni a baloldali városvezetés által többször átdolgozott javaslatot. A politikai zsarolás a közelgő választások miatt új szintre léphet az észak-pesti példából kiindulva.

Kedden sem vette napirendre a XV. kerületi önkormányzat képviselő-testülete a helyi költségvetést, így továbbra sincs 2019-es büdzséje az észak-pesti városrésznek – közölte Németh Angéla polgármester a Hírklikkel. Tájékoztatása szerint megint azok a képviselők akadályozták meg a város életében döntő fontosságú rendelet megalkotását, akik a városvezetés által beterjesztett korábbi költségvetést sem szavazták meg. (Ez a tizenegy fős társaság a hét fideszes, a három korábbi Fidesz-frakciótag, valamint a volt MSZP-s Móricz Eszter – a szerk.)

A nemmel szavazó, illetve tartózkodó testületi tagok szerint az előterjesztésről nem volt egyeztetés, annak ellenére, hogy Németh elmondása szerint a keddi költségvetési javaslat már a fideszes módosító indítványok 90 százalékát tartalmazta, vagy külön szavazva támogatta a testületi többség. 

A nem támogatott fideszes indítványok közt olyan, egészen képtelennek tűnő kormánypárti ötletek is voltak egyébként, mint hogy az áfa befizetési kötelezettség terhére a kerület ültessen fákat – tudtuk meg. Ennél a konkrét példánál maradva a polgármester speciel azt javasolta a fideszeseknek, hogy írjanak ők egy levelet Tállai Andrásnak, és közöljék az adóügyi államtitkárral, hogy a kerület nem fizet áfát, helyette inkább fákat ültet.

Komolyra fordítva: az látszik, hogy a Fidesz mindenáron megpróbálja demonstrálni, hogy a kerület kizárólag kormánypárti vezetéssel képes működni. Ez amellett, hogy amúgy nem igaz, lényegében a legaljasabb politikai zsarolásnak tekinthető, mivel amíg nincsen elfogadott költségvetése a kerületnek, addig a tervezett felújításokkal és fejlesztésekkel sem tudnak haladni, például a másfél milliárdos uniós városrehabilitációs projektjük is hosszú hónapok óta áll.

Németh Angéla tájékoztatása szerint a jövő hétre újabb egyeztetésre hívja a kerületi frakciókat, illetve a frakcióval nem rendelkező képviselőket. A polgármester közölte: egészen addig újra és újra össze fogja hívni a testületet, ameddig a felettes kormányszervek részéről nem kap olyan jelzést, hogy most már ne fáradjon a költségvetés elfogadtatásával, mert azt a törvény szerint ilyenkor illetékes kormányhivatal fogja elkészíteni.

Ilyenre egyébként a rendszerváltás óta nem volt példa Németh Angéla szerint legalábbis fővárosi, kerületi szintű önkormányzatnál biztosan nem. Így tehát azt lehet mondani, hogy a politikai zsarolás a közelgő választások miatt új szintre léphet a XV. kerületben, és az észak-pesti példából kiindulva bárhol, ahol nem fideszes helyi vezetés van.

Szerző: Nagy András

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com