A menekültválságnak vége van

menekültek1

„Mit nyerhet Európa a migrációból” – ezzel a címmel közölt szerkesztőségi vezércikket a Bloomberg hírügynökség. Ebben megállapítja: Tavaly összesen 150 ezer migráns próbált illegálisan belépni az EU-ba, ami 2015-höz képest 92 százalékos csökkenést jelent, és 2018-ban 646 ezer ember folyamodott menedékért, ami a három évvel korábbihoz képest 50 százalékos csökkenés, vagyis a menekültválságnak számszerűleg vége van.

A téma azonban változatlanul megosztó: a populisták szerint Európa ostrom alatt áll, és akadályozzák az EU közös politikájának a kialakítását. A szélsőjobb bevándorlás-ellenes agendája gazdasági szempontból katasztrofális, és rendkívül cinikus, főként egy olyan időpontban, amikor a lakosság létszámának csökkenése veszélyezteti Európában a gazdasági növekedést.

A populisták visszaszorításának ezen a téren az a módja, hogy az európai vezetők megmutassák: el tudják hárítani az olyan kaotikus hullámokat, mint a 2015-ös volt, és fellépnek az újonnan érkezők rendezett befogadása mellett.

Ez átfogó, közös stratégiát követel az európai határok biztosításában, megköveteli a menedékjogi rendszer reformját, és a legális bevándorlás új csatornáinak megnyitását. Az EU nagy lépéseket tett előre, egyebek között az Európai Határvédelmi és Parti Őrség ügynökség létrehozására tett javaslattal, de a megfelelő működéshez az ügynökségnek nagyobb felhatalmazásokra, és a tagállamok részéről több támogatásra van szüksége. Megfelelő határvédelmi erő híján az EU nincs felkészülve a következő válságra. Ésszerűsíteni kell az unió menedékre vonatkozó szabályait is, mégpedig a menedékkérők összes tagállamra való elosztásával, mert ez lehetővé tenné a frontállamoknak, mint Olaszország, vagy Spanyolország, hogy ne háruljon rájuk elviselhetetlen teher a menedékkérők eltartásában és vizsgálatában.

Amennyiben a populista kormányok, mint amilyen a lengyel, vagy a magyar, nem hajlandók befogadni a rájuk eső részt, az EU-nak nélkülük kell tovább lépni – írta a cikk. Emlékeztetett rá, hogy Macron francia elnök már felvetette a lehetőséget, hogy ezeket az országokat zárják ki a schengeni övezetből.

Ez súlyos szankció lenne, és aligha lépik meg, de az EU-nak nem szabad visszariadnia attól, hogy megbüntesse a populisták szembeszegülését, például az alapok strukturális elosztását a közös menedékpolitika elfogadásához lehetne kötni. A migránsokkal szembeni félelem szításával szemben a mérsékeltebb hangok rámutathatnának arra, hogy Európának hosszú távon érdekében áll, hogy a világ többi részéből munkaerőt vonzzon.

A továbbiakban a cikk szerzői még számos gyakorlati javaslatot vetettek fel a bevándorlás kezelésére, egyebek között azt, hogy gyorsítani kell a bevándorlók integrálását, és a jelenleginél sokkal több energiát kell fordítani arra, hogy megállapodásokat kössenek az a afrikai és közel-keleti országokkal arról, hogy visszafogadják és megvédik azokat, akik nem kaptak menedéket Európában. A jobboldali populisták idegengyűlölő retorikája veszélyes és önpusztító, de a szociális változások üteme miatti jogos aggodalmakat szólít meg. Az európai projekt védelmezőinek ki kell alakítaniuk az illegális bevándorlásra adandó válasz rendezettebb és szigorúan végrehajtandó módját, és egyben új lehetőségeket kell teremteniük arra, hogy a bevándorlók hozzájáruljanak Európa jövőjéhez.

Forrás: Hírklikk 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com