A magyarok totális megfigyelésén dolgoznak Pintérék 50 milliárdért– Az adatvédelmi biztos kiakadt

pintér sándor

A központi kamerarendszer tervezete még aggasztóbb, mint elsőre látszódott.

Pár hete szivárgott ki, hogy Orbánék egy központi helyre vezetnék és monitoroznák állandó jelleggel az összes térfigyelő- és banki kamera felvételeit.

Ez összesen mintegy 35 ezer készülékből érkező 25 ezer terabájtnyi adat folyamatos kezelését jelenti.

A Belügyminisztérium az ennek megvalósításához szükséges törvénytervezetet megküldte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalnak, akik most – a HVG birtokába jutott dokumentum szerint – reagáltak Pintér Sándor minisztériumának.

“Egy központosított, országos kiterjedésű, totális képi megfigyelőrendszerlétrehozásának terve rajzolódik ki, amelynek nem lesz az adatkezelés jogszerűségéért felelősségre vonható adatkezelője, ugyanakkor a tervezett szabályozás elnagyolt felhasználású felhatalmazást adna a törvényben kijelölt szervezetek számára.”

– így vélekedik Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke a javaslatról.

Vagyis se biztosíték, se felelősségi kör a javaslatban, de legalább több mint 50 milliárdba kerül.

Kontrát Károly korábban azt állította, az adatvédelmi hivatal mindenjavaslatát beépítették a tervezetbe. Ezzel pontosan szembemegy Péterfalvi nyilatkozata.

A hivatal súlyos hiányosságokat tárt fel:

  • nincs felelősségre vonható adatkezelő,
  • nincs pontosan meghatározva az adatok felhasználásának módja
  • akár jogszerűtlenül felszerelt kamerák képeit is bevezethetik a rendszerbe, tehát olyanokat is, amelyek mondjuk magánházak kertjébe vagy ablakán néznek be,
  • a hozzáférések naplózása sem megoldott: ki, kit, mikor, miért figyel meg.

Sok országban működik ehhez hasonló rendszer, azoknak viszont a bűnüldözés az első számú feladata, nem úgy, mint a Fidesz javaslatában. Ők ugyanis a bűnmegelőzést helyezik előtérbe, azaz bárkit, bármikor megfigyelhetnének és profilt készíthetnek arról, hogy ki, mikor, hová megy, hol vásárol, melyik bankot használja – ami jogvédő szervezetek szerint tömeges adatgyűjtésnek minősül, így alaptörvény-ellenes.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com