A magyarok az USA illegálisan maradók toplistájában

usa6

A vízummentességet élvező országok közül Magyarország kiutazói maradnak tovább az Egyesült Államokban a határidő lejárata után. Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium által készített bevándorlási jelentés szerint 2014-2015-ben 76 ezer magyarnak kellett volna elhagynia az USA-t, de közülük 356 személy a tartózkodási engedély lejárata után sem távozott. További 1860 emberről pedig nem tudni, hogy elutaztak-e, vagy sem. 
amerika

A vízummentességet élvező országok közül a magyaroknál fordult elő a legtöbbször az engedély nélküli időtúllépés, utánunk következtek a szlovákok, a chileiek, a görögök és a portugálok.Az össze országot vizsgáló listán a legtöbb illegálisan maradók a mexikóiak és a kanadaiak voltak.

A magyar állampolgárságú utazóknak 2008 óta nem kell vízum az USA-ba belépéshez, de előzetes regisztráció szükséges az Electronic System for Travel Authorization (ESTA) nevű rendszerben. Ezzel maximum 90 napig lehet kint tartózkodni. Ha tanulni, vagy dolgozni megy valaki, vagy 90 napnál tovább maradna, akkor továbbra is szükséges a vízum.
A konzuli szolgálat arra figyelmeztet, hogy azok, akik ESTA-val utaznak be az USA-ba, és tovább maradnak az engedélyezettnél, számítsanak rá, hogy az amerikai idegenrendészeti hatóságoknak jogukban áll őrizetbe venni őket. “Ez esetben sem óvadék ellenében való szabadlábra helyezésre, sem önkéntes hazatérés kérelmezésére nincs joga, még akkor sem, ha a repülőjegyet, illetve a hazautazás költségeit a hozzátartozó állja.”A konzuli szolgálat tájékoztatója ITT található.

A jelentés az 2014. október 1-je és 2015. szeptember 30-i közötti időszakot nézte meg. 45 millió olyan beutazót adatait vizsgálták, akiknek lejárt a vízuma vagy a kint tartózkodási engedélye. Közülük 483 ezren nem utaztak el időben az USA-ból, vagy nem volt hivatalos nyoma a távozásuknak.

A jelentés ITT található.

A belbiztonsági tárca a jövőben javítani kívánja az adatgyűjtés módszereit. A légitársaságoknak és hajózási cégeknek már 2005 óta adatokat kell gyűjteniük az USA-ból távozó külföldiekről.

HirhatarForrás: hvg


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com