A magyar kormány rafinált cenzúráját elemzik New Yorkban

new york

Pakisztánnal, Törökországgal, Oroszországgal és Kínával emlegette együtt a Columbia Journalism Review Magyarországot A 21. századi cenzúra című írásában.

Bár sokszor hallani, hogy az internet a cenzúra halála, mégis vannak olyan helyek, ahol az állam megpróbálja kontrollálni a világhálót, állítja a Columbia Journalism Reviewban Philip Bennett és Moises Naim. Szerintük ráadásul a 21. századi cenzúra sokkal kifinomultabb eszközöket használ, mint a klasszikus. Tipikus módszerei például az újságírók beperlése, lehallgatása, majd a lehallgatott anyag nyilvánosságra hozatala.

A szerzők szerint Magyarország, Ecuador, Törökország és Kenya olyan ország, ahol a hivatalos szervek olyan autokráciára berendezkedett államokat utánoznak, mint Oroszország, Irán vagy Kína, ahol visszatartják a kritikát megfogalmazó híreket, erősítik az állami médiát és olyan eszközökhöz folyamodnak, amikkel támadhatják az ellenvéleményt megfogalmazó újságírókat.

Magyarországról külön kiemeli a tanulmány, hogy a Médiahatóság adatokat gyűjthet az újságíróról és a tartalmakról egyaránt. Adókkal, engedélyek kiadásának visszatartásával tartják sakkban a kritikával élő médiumokat, valamint az állam azoknál a médiumoknál reklámoz, akik nem támadják. Több sajtószabadsággal foglalkozó szervezet megállapította már, hogy Magyarországon a független sajtó elfojtása van folyamatban – írják a tanulmány szerzői.

 

 

 

 

Szerző: hvg.hu

Fotó: ssn.tv


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com