A „magyar Gestapo” későbbi vezetője „vette kezelésbe” a 30-as években Robert Capát

robert capa

Vérbeli pesti vagányként kezdte, Trockij tette ismertté, nevéhez fűződik a történelem egyik legvitatottabb fényképe, és még Ingrid Bergmant is a szeretői között tudhatta. Ötvennhárom éve, 1954. május 25-én halt meg Robert Capa, a történelem talán legismertebb fotósa.

A Robert Capa néven világhírűvé vált Friedmann Endre 1913-ban született Budapesten. A gimnazista fiú baloldali kapcsolatait nem nézte jó szemmel a titkosrendőrség: 1931 májusában letartóztatták, és a később az állambiztonsági rendészet, a „magyar Gestapo” vezetőjeként hírhedtté vált Hain Péter verte agyba-főbe. Jó kapcsolatokkal rendelkező apja közbenjárására engedték csak szabadon, rögvest emigrált is.

A fotóriporteri pályára lépő, több európai fővárosban is megforduló Friedmann nevét a Trockijról az 1932-es koppenhágai szocialista kongresszuson készített képeinek köszönhetően ismerték meg széles körben. A megélhetéshez azonban ez kevés volt. Ezért barátnőjével, Gerda (Pohorylle) Taróval megalkotta az „amerikai fotós”, Robert Capa alakját. E névválasztásáról több történet is kering. Valószínűsíthető, hogy gimnáziumi beceneve, a rámenős természetének köszönhetően ráaggatott „Cápa” nyomán lett Capa.

Elmosódott kép a normandiai partraszállásról

A névváltás bejött. A fotóriporter a spanyol polgárháborúban és a második világháborúban készített képeivel világhírnevet szerzett magának. 1944. június 6-án hajnalban ő volt az egyetlen fotós, aki a partraszállók első hullámával Normandia földjére lépett. Sajnos azonban a 106 egyedülálló filmkockából asszisztense ügyetlenkedése folytán csupán 11 maradt fenn, azok is enyhén életlenül.

A milicista halála

A milicista halála című, legismertebb képének hitelességét sokan vitatják, ám ennek ellenére Stefan Lorant, magyar származású filmes és képszerkesztő nem tévedett nagyot, amikor azt mondta az 1954-ben Laoszban taposóaknára lépett Capáról: „A világ legnagyobb háborús fényképésze.”


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com