A magyar állam több százmilliós költségvetési forrással támogat a Balkánon környezetvédelmi beruházásokat

erdo telepites

Az újonnan létrehozandó Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft.-n keresztül évi több százmilliós költségvetési forrással támogat szerbiai, bosznia-hercegovinai, macedón, észak-montenegrói, albán és koszovói környezetvédelmi beruházásokat a magyar állam – számolt be a Népszava.

A kabinet 2018 végi határozata szerint 2019 és 2021 között évente 600-600 millió forintot biztosít e célra, az országnak ingyenesen járó úgynevezett szén-dioxid-kvóták értékesítési bevételéből – írta a napilap.

A 3 milliós törzstőkével létrehozandó állami cég ezen évi 86 milliót kap működtetésre is. A határozat mindezt egy nagyobb léptékű, Nyugat-Balkáni Zöld Alap elnevezésű terv első fázisának nevezi. A második szintet Nyugat-Balkáni Multidonor Zöld Alapnak hívják majd. Ehhez már a többi visegrádi ország is kapcsolódik.

Az uniós csatlakozás előtt álló balkáni államok légszennyezés-csökkentő beruházásainak támogatására a magyar állam a párizsi klímamegállapodás négy évvel ezelőtti aláírása kapcsán tett ígéretet. A V4-ek 2015-ben létrehozták az úgynevezett Nyugat-Balkán Alapot. A mostani támogatási terv első lépését ugyanakkor elsőként Magyarország tette meg. A technológiai tárca szerint a “kiterjedtebb és ambiciózusabb” második fázis 2021-ben indulhat.

A lap úgy tudja, hogy ez az összeg a tényleges beruházásokhoz kevés, így azt elsősorban előkészítésre, illetve a nálunk felhalmozódott ismeretek átadására pályáztathatják.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com