A Lánchíd őrzője

lánchíd

A Lánchíd nemcsak egyik legszebb hidunk, hanem egy érdekes családi történet helyszíne is. A Fazekas família több tagja is itt élt, vagy dolgozott a hídmesteri lakásban, irodában.

A Lánchíd nemcsak egyik legszebb hidunk, hanem egy érdekes családi történet helyszíne is. A Fazekas família több tagja is itt élt, vagy dolgozott a hídmesteri lakásban, irodában. Mi a feladatuk? Mit nézegetnek, miközben átsétálnak napjában kétszer a Duna két partjára? Sok érdekességet megtudhattok a cikkből.

Fotók: Mervai Márk

Számos lenyűgöző képet láthattatok már Magyarország legrégebbi és leggyönyörűbb átkelőjéről, a Lánchídról. A hidat 1849-ben avatták fel, ezzel elsőként egyesítve a Duna két partján fekvő Pestet és Budát.

Most azt az embert mutatjuk be, aki ezért a csodálatos építményért dolgozik, aki a híd tulajdonképpeni szeme és szája. Ő Fazekas János, a Lánchíd hídmestere.

Mint megtudtuk, a Fazekas család mindig is szoros kapcsolatot ápolt a Dunával, hiszen dédnagyapja dunai hajósként gyakorlatilag ezen a folyón élt. Így nagyapja szinte beleszületett a mesterségbe. A II. világháborút követően ő is segédkezett a Margit-híd felújításában, később pedig a helyreállított átkelő hídmestere lett.

A hivatás később nagybátyjára, Fazekas Imrére szállt, aki jelenleg is a Margit-híd és az Árpád-híd mestere.

Édesapja is folytatta a családi hagyományt, 1964-ben vált a Lánchíd hídmesterévé.

Ilyen környezetben nőt fel Fazekas János, aki az Alagút Duna felé néző oldalában található hídmesteri lakásba járt haza iskola után. Mindig a Lánchíd és az Alagút közelében játszott, ezért aztán nem csoda, hogy nála talán senki sem ismeri jobban a környéket.

1984-es leszerelését követően a Szabadság híd felügyeletét bízták rá, emellett azonban több színtéren is kipróbálta magát. A Pannónia Filmstúdióban rajzfilmeket rajzolt, külföldi és magyar produkciókat egyaránt. Többek között részt vett a Macskafogó 2. elkészítésében is, de rockzenészként is kipróbálta magát.

Édesapja 2004-ben hirtelen megbetegedett, majd rövid idő múlva elhunyt, fiától pedig azt kérte, folytassa a mesterséget. Ennél megtisztelőbb örökséget ritkán kap az ember, ezért a rocksztár élet helyett ezt a kivételes pályát választotta.

És hogy mi is a dolga egy hídmesternek? Naponta kétszer átmenni a hídon, miközben ellenőrzi az úttestet, a járdát, az aluljárót, a lépcsőket, az elfolyókat, a korlátot. De figyelniük kell a hajók jelző lámpáit vagy, hogy a Duna vízszintjével egyvonalban lévő lánckamrákba nem szivárog-e a víz, egyszóval mindent.

Emellett akkor is őket riasztják, ha valaki úgy dönt, a hídon akar véget vetni az életének (bár, mint megtudtuk a Szabadság híd ilyen szempontból népszerűbb), ilyenkor a hídmester feladata kihívni a rendőrséget és a tűzoltóságot.

A Lánchíd mesterének egy másik speciális feladata is van, hiszen az ő hatásköre alá tartozik az Alagút felügyelete is. Hasonlóan a hídhoz, ezt is mindennap ellenőrizni kell, az egyik legfontosabb, hogy a szellőzőrendszer megfelelően működjön.

Szerencsére – a technikának köszönhetően – ma már nem a hídmester feladata a szerkezet ki- és bekapcsolása, hiszen a bányaszellőző automatikusan, a széljárásnak megfelelő irányba tolja a levegőt. A hídmester feladata odáig terjed, hogy észlelje a hibát, és jelentse azt az illetékes szakértőknek.

A napi 8 órás munkarend mellett, a folyamatos hídfelügyelet érdekében minden héten van egy ügyeletes hídmester, akit egy esetleges komolyabb hídszerkezetet érintő esetben riaszthatnak. Éppen ezért a hidak felelősei sokáig egy karbantartó csoportból kerültek ki, hiszen ilyen esetekben mindegyik hidat alaposan ismerniük kell. A mesterség kivételes esetekben ugyan öröklődhet, de manapság mérnöki diplomával válhat valaki egy híd őrévé.

Irigylésre méltó munka ez, éppen ezért Fazekas úr reménykedik benne, hogy két gyermeke közül valamelyik – bár egyelőre lányát érdekli jobban ez a mesterség – követi majd őt ezen a poszton, tovább folytatva ezzel a Fazekas család egyedülálló hagyományát.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com