A kút mélyén: Kazahsztán kormánya is jobban tiszteli a törvényeket, mint Orbánék

orban balna

Utolsók vagyunk jogállamiság szempontjából az EU-ban,világszinten pedig Botswana, de a monarchikus Egyesült Arab Emírségek is leköröznek minket.

Kút mélyén a magyar jogállam – írja a Facebook-bejegyzésében a Magyar Helsinki Bizottság. Mindez nem csak szubjektív megállapítás, a jogvédő szervezet a World Justice Project 2018-as adatokat összefoglaló kimutatására alapozva fogalmazza meg a lesújtó véleményt. A vizsgált 126 országból ugyanis a magyar állam csak 57. helyen állt a joguralom szempontjából – olyan országok előznek be minket, mint Botswana, Jordánia vagy a női egyenjogúságot sci-fiként kezelő Egyesült Arab Emírségek.
Még elkeserítőbb a helyzet, ha azt nézzük, hogy az adott ország kormánya mennyire elkötelezettje a helyi törvényeknek és jogállami intézményeknek. Ezen listán a 103. helyen állunk:
a konkrétan diktatúrának számító Kazahsztán, de Nigéria és Banglades vezetése is jogkövetőbbnek számít a felmérés alapján, mint az Orbán-kormány.
A civil jogok összesítésében pedig 93. helyet foglaljuk el a 126-ból. Ez alapján talán nem meglepő, ha a magyar állam a Európai Unió és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás tagállamaival és Észak-Amerikával összevetve is az utolsó helyen áll jogállamiság szempontjából. 
Egy képen a magyar jogállamiság helyzete, a World Justice Project felmérésében
Egy képen a magyar jogállamiság helyzete, a World Justice Project felmérésében
„Lehet háborgó kormányközleményt írni vagy cikket, blogposztot rendelni. Hisz, nyilván, a tükör a hibás, nem a kormányzat jogállami teljesítménye pocsék” – jegyzi meg a felmérést idézve,  keserű iróniával a Magyar Helsinki Bizottság.

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com