A kormány küldött még néhány milliárdot az orosz hátterű bank költözésére

orosz bank elnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter Fotó- Szigetváry Zsolt : MT

Sokba kerül az áttelepedés, de az Orbán-kabinet tényleg minden segítséget megad a volt KGST-pénzintézetnek.

A sajtóban a KGST egyik bankjának is nevezett Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Budapestre költöztette a székhelyét, a projekthez kapcsolódóan pedig újabb milliárdokra volt szükség – derül ki a pénteken megjelent Magyar Közlönyből.

Mint a kormányhatározatot kiszúró mfor.hu írja, a döntés értelmében a kormány 3,23 milliárd forintot csoportosított át „az NBB magyarországi székhelyének létesítésével kapcsolatos tőkeemelés” címszó alatt.

Az összeget három sorról csoportosították át:
egyrészt 1,54 milliárd forintot vettek el az IBRD (Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank) alaptőkeemelés előirányzatról, másrészt az IFC (Nemzetközi Pénzügyi Társaság) tőkeemeléséből 930 millió forintot vontak el,harmadrészt pedig a Központi Maradványelszámolási Alapból is lecsíptek még 763 millió forintot.

Ahogy arról Káncz Csaba, a Privátbankár.hu külpolitikai szakértője is írt, egyesek a Nemzetközi Beruházási Bankot az orosz hírszerzés fedőszervének tekintik. Az IBB székhelyének Budapestre költözéséről a pénzintézet 9 tagállamának képviselőiből álló kormányzótanácsa döntött még 2018 decemberében. A bankból részesülő 5 EU- és NATO-tag – Magyarország, Csehország, Szlovákia, Bulgária és Románia – összesen több mint 50 százalékot birtokol. Bár a források megvannak rá, az még nem egyértelmű, hogy pontosan hova költözik az IIB – a Népszava úgy tudja, hogy a kormány a Lánchíd-palotát is kinézhette nekik.

Oroszország a legnagyobb részvényesként nem egészen 47 százalékkal, Magyarország mint harmadik részvényes 12,78 százalékkal rendelkezik. Az NBB az elmúlt napokban tartotta első igazgatósági ülését az új székhelyén, az intézmény igazgatója Boros Imre lett, az első Orbán-kormány minisztere, egykori bankár.

A pénteken megjelent kormányhatározat az orosz banknak juttatott milliárdok mellett más célokra is csoportosított át pénzeket az idei büdzsében. Többek között
5 milliárd forintot adtak még kormányzati kommunikációra,
a sport népszerűsítésére közel 1 milliárd forintot,
versenysportra 834 milliót,
a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa által jóváhagyott fejlesztések 2,1 milliárdot,
a Normafa Park projekt 2,6 milliárdot kapott,
a Hungexpo fejlesztésre 4 milliárdot,
a turisztikai fejlesztésekre pedig 10 milliárdot csoportosítottak át.
A kormány ezzel a határozatával összesen 60,7 milliárd forintot mozgatott meg a 2019-es költségvetésben.

nepszava.hu

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com