A kísérlet

boros lajos, bruck andras

A múlt folyamatos átírása minden diktatúrában kvázi ujjgyakorlat, ezért logikus fejlemény volt az 1956-os Intézet egy hónappal ezelőtti beolvasztása is a Veritas Történetkutató Intézetbe. Az ’56-os Intézet kivégzése érthetően sokkal kisebb figyelmet keltett, mint például a CEU-é vagy az Akadémiáé. 

Az annál nagyobbat, hogy az ismert történész, Ungváry Krisztián felmondás helyett „átigazolt” a csupán öt éve alapított Veritashoz. Ellentmondásos lépését akkor azzal indokolta, kíváncsi, hogy szabadon folytathatja-e majd tudományos munkáját a Veritásnál. 

A kísérlet egy hónapig sem tartott, Ungváry pár nappal ezelőtt felmondott. Gondolom, azért, mert belátta, hogy ahol a múlt meghamisítása munkaköri kötelesség, ott ő csak az idejét vesztegetné. Jobb későn, mint soha, mondhatnánk. De persze tudhatta volna. 

A Veritasnak még csak a terve létezett, amikor az Élet és Irodalom 2013. december 20-i számában, A jel című cikkemben említést tettem róla. Előbb Orwell 1984-éből idéztem: „S ha mindenki elhitte a hazugságot, amelyet a Párt állított (…) akkor a hazugság bevonult a történelembe.” Majd így folytattam: „Már mi is itt tartunk, pedig még nem is áll a tervezett állami Történetkutató Intézet, a Veritas. Mi jön még? Pár év, és győztünk a Donnál? És egyetlen zsidót sem deportáltak, mert a kormányzó úr nem engedte? Mert ugyan ki ne tudná, hogy a történelemhamisítás lesz a Veritas feladata. Majd egy jobb kor talán megfelelőbb nevet ad neki: Mendacium, hazugság.”

Mindezt csupán annak bizonyítékaként említem, hogy a rezsim már 2013-ban is egyértelmű, világos képlet volt: önkényuralom és teljhatalom, kifosztás és pusztítás. Mégis, ma, hat évvel később még mindig gyakran hallani, hogy „na, ezt talán azért már nem fogják megtenni”. Ungváry „kísérletét” én ugyan az első perctől kissé maszatosnak éreztem, de a valódi okai nem érdekelnek, na meg most már múltidő is. Az viszont, hogy amit már 2013-ban pontosan lehetett tudni, azt sokan még 2019-ben sem fogták fel, nevezetesen, hogy egy egész ország szisztematikus kinyírása kísérletének vagyunk a szemtanúi, na ez tényleg felfoghatatlan.

Szerzõ:Bruck András


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com