A király színlelt beszéde

pofa

Ó, te szent habakuk! Mit kell még megérnünk ezzel az emberrel. Amikor Orbán bement a sajtótájékoztatóra olyan nagyon értelmes pofát vágott, ha látta a Nobel-díjas Wigner Jenő valamelyik leszármazottja, sírva csomagolta be a díjat, hogy elküldje az arra érdemesebb okos embernek.

Olyan lángeszű ember állt a megtizedelt újságírók előtt, mint én a logika vizsgámon. Néztem, néztem ki az alkalmilag üres fejemből, bólogattam is egy kicsit, sőt felhúztam a szemöldökömet, néha majdnem mondtam valamit, de nem ment. Ki is rúgtak, mint magyar focista a labdát a lelátóra. Nem készültem, égtem és rettenetesen szégyelltem magam. Pedig csak négyen-öten hallották a teremben a semmit.

Orbánt hallgatta, aki bírta, én például sok-sok hónap óta először szántam rá magam, igaz, kitartásom nem volt példaértékű. Láthatóan zavarban volt, és mint egy kisiskolás, papírról felolvasott számokat. Mindegy mit, úgysem igaz – az öndicséret magas, de ellenszenves fokán. Néha tanácstalanul ránézett a Kovácsra, mutogatott is, széttárta a karját, aztán újra nekiveselkedett a semminek. Nincs jó passzban, humora sosem volt, de ennél a produkciónál még a dakota viccei is többet értek. Különben is elsumákolni az embereket leginkább érintő kérdéseket egy miniszterelnöknek nagyon ártalmas, mert kiderülhet, mániáin kívül semmit nem tud, nem is érdekli. Neki csak a migránsozás. Ám már erről is csak zavarosan, leegyszerűsítve képes beszélni. Unos-untalan azt ismétli, mennyi hálával tartozik neki a népe, hiszen megvédte, felvirágoztatta az országot. Most majd jön Európa meg az erősítés.

“Meggyőződésem, hogy néhány hónap múlva Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel együtt kormányozzuk Európát”

– mondta nemrégiben Matteo Salvini olasz belügyminiszter Bécsben, majd elutazott Lengyelországba, hogy egy euroszkeptikus választási szövetség megteremtéséről tárgyaljon. A magyar agy nélkül. Egy a csárda, sok a dudás.

Magyar közügyekben félrebeszélt, hiába no, kimozdult a sajátjai fészkéből, és az ország nyilvánossága előtt elfogytak a hangzatos körmondatok. Korrupcióról, rabszolgatörvényről, ellenzékről, Paksról, kormányzati médiatöbbségről úgy csinált, mintha szólna: semmi meggyőzőt, igazat és beismerőt nem volt képes kiejteni.

A király beszéde című nagyszerű filmben Albert yorki herceg, később VI. György brit király csak a Hamletet volt képes dadogás nélkül elmondani, és nem hitte, hogy kigyógyul beszédzavarából, elbizonytalanodott, hogy méltó király lesz-e. Kapott segítségül egy ausztrál logopédust. 1939-ben Nagy-Britannia hadat üzent a Harmadik Birodalomnak, a királynak beszédet kellett mondania a rádióban. Sikerült.

Orbán nem beszédhibás, nem dadog, hanem hablatyol. Orbán kormányfő jellemhibás, híján van az igaz tényeknek. A hamis szó pedig nem barátja a becsületességnek. Orbán király színlelt beszéde, válaszai most is hűen adták vissza gyávaságát, pökhendiségét, felsőbbrendűségét. Szégyenérzet nélkül. Nincs, aki segítene, segíthetne rajta. Javíthatatlan az egész ember.

Ja, a logika vizsgám másodszorra remekül sikerült. Nem tudtak olyant kérdezni, amire ne tudtam volna pontosan, értelmezhetően válaszolni. Felkészültem. Ez Orbánnal soha nem fordul elő. Buktatni kell.

Tóth Ilona  


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com