„A kereszt a világ összes igazságtalanságát képviseli”

ITALY-VATICAN-POPE-EASTER-WAY OF THE CROSS

Egy munkás és munkaadója, bevándorlók, egykori drogfüggők, hajléktalanok, elítéltek, betegek, nők, gyermekek, idősek vitték a keresztet nagypéntek este a római Colosseumnál tartott vis crucis keresztútján, amelynek meditációi is a mai világ keresztre feszítettjeiről szóltak.

A keresztút végén Ferenc pápa rövid beszédet mondott. „A kereszt a világ összes igazságtalanságát képviseli, az árulást, a hatalmaskodók beképzeltségét, a hamis barátok arroganciáját (…) a krisztusi kereszttel szemben azonban Isten szeretett fiainak és nem élettelen tárgyaknak érezzük magunkat” – fogalmazott az egyházfő. Beszéde végén külön megszólította azokat, akik gyermeküket veszítették el, betegek vagy a magányosság keresztjének terhét viselik.

A Ferenc pápa által vezetett keresztút 14. stációja a mécsesekkel és fáklyákkal megvilágított Colosseum ókori amfiteátruma és a vele szemközt álló Palatinus-domb között elevenedett meg. A keresztet az első és a három utolsó állomáson Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke, valamint a Szentföldön szolgáló ferences szerzetesek és szerzetesnők vitték. A többi stáción egyszerű emberek: egy munkás és munkaadója közösen, bevándorlók, egykori drogfüggők, hajléktalanok, egy család, elítéltek, nők, betegek, gyermekek, idősek.

A krisztusi passió szenvedését kísérő meditációk is róluk szóltak. „A mai világ sebeiről, a kortárs ember keresztre feszítéséről írtam, vagyis azokról, akiket a gazdasági válság sújtott, a bevándorlókról, betegekről, börtönben levőkről, magányosokról. Mindazokról, akikről Ferenc pápa is gyakran beszél” – mondta a meditációk szerzője, Giancarlo Bregantini, a munkanélküliségtől és a szervezett bűnözéstől egyaránt sújtott dél-olasz Campobasso-Boiano érseke a pénteki l’Osservatore Romano szentszéki napilapnak.

Bátor állásfoglalás

Az első stáción elhangzott meditáció bátor állásfoglalást sürgetett a mai embertől a gyengék, kiközösítettek, szenvedők mellett az embereket „selejtező” kortárs kultúrával szemben. A második úgy fogalmazott, hogy a mai világot a pénz uralja ahelyett, hogy szolgálná, és az ebből származó társadalmi igazságtalanság keresztje a dolgozók vállát nyomja.

A szövegek többek között érintették a háborúban eleső fiatalokat, a gyerek-katonákat, az erőszakot elszenvedő nőket, az emberkereskedelem áldozatait, a végleges stádiumban levő betegeket, a magukra hagyott időseket, a túlzsúfolt börtönöket és azokat, akiket kínoznak. A számtalan szenvedéssel szemben a meditációk az emberek közötti szeretetet és szolidaritást állították példaként.

A Vatikánból a Colosseumhoz a megszokott öreg Ford gépkocsival érkező Ferenc pápa a Palatinus-dombról imádkozva követte a keresztutat, amelynek a végén áldását adta a jelenlevőkre. A Colosseum előtti teret a hívők teljesen megtöltötték. Ferenc pápa beszéde végén az egész tér az Éljen a pápa! (Viva il Papa!) kiáltástól visszhangzott. A via crucist a világ több mint ötven televíziója közvetítette egyenesben.

Péntek délután a pápa a Szent Péter bazilikában a nagypéntekiliturgiát vezette. A Vatikán közölte, hogy Ferenc pápa a főalamizsnásán keresztül pénteken többeknek is segíteni igyekezett. Többek között az egyik római külső kerületben élő 250 rászoruló családnak küldött élelmiszercsomagot.

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com