A Független Rendőr Szakszervezet szolidaritást vállal a rabszolgatörvény ellen tiltakozó szakszervezetekkel

pintér, rendőrség

Szolidaritást vállal a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) a rabszolgatörvény ellen tiltakozó szakszervezetekkel. A csütörtökön kiadott szolidaritási nyilatkozatában a szervezet azt írja:

„A Független Rendőr Szakszervezet támogatja az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság (OSZDB) négypontos követelését. A munkavállalói jogok védelme és érvényesítése érdekében történő összefogással egyetértünk, az e célból törvényes eszközökkel fellépő szakszervezetekkel szolidaritást vállalunk!”

A rabszolgatörvény elleni tiltakozásokat koordináló OSZBD múlt héten tette közzé négypontos követeléscsomagját, amelyet kedden el is juttattak a kormányhoz. A szakszervezetek azt kérik:

  • Módosítsák a munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást pedig vonja vissza a kormány.
  • A „tisztességes béreket tisztességes munkáért” elv követésére kérik a kormányt,  ebbe beletartozik a regionális, illetve nemek közti béregyenlőtlenségek csökkentése is.
  • Követelik emellett a sztrájkjog újraszabályozását, érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést a dolgozókat érintő törvények módosításánál.
  • Követelik továbbá egy rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozásának követelményeit, a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozásától a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatásáig.

A Független Rendőr Szakszervezet azt írja, tagjaik is egyetértenek ezekkel a követelésekkel, és maguk is fontosnak tartják, hogy megjelenjenek a munkavállalók szempontjai és érdekei a kormány döntéseiben.

Mint írják, a rendvédelmi dolgozók alapvető jogait már korábban korlátozta a kormányzat, és az embertelen túlórák intézménye sem új számukra.

„A hivatásosok számára eddig is 416 túlórát rendelhettek el évente, amibe a rendkívüli helyzetekből eredő túlszolgálat nem számít bele. 2011. óta a rendőrség állománya több mint 40 millió túlórát teljesített. Ez gyakorlatilag végtelenített túlóráztatás jelent” – szól a szolidaritási nyilatkozat.

A szervezet arra is emlékeztet, az EU-ban nálunk a legalacsonyabb a 100 ezer főre jutó rendőrök száma, míg az uniós átlag 318, Magyarországon csak 90 rendőr jut 100 ezer emberre.

„Mindezek a körülmények teljesen szétzilálják rendőreink magán és családi életét” – írják.

És hogy mennyire is zilálják szét a rendőrök magán- és családi életét az embertelen munkaviszonyok, arról a Zsaruellátó Egyesület Facebook-oldalánfolyamatosan közzétett beszámolók tanúskodnak.

merce.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com