A Fidesz vérengzésbe kezd az egészségügyben, lefejezések lesznek a kórházak élén

kórház2

Pénzügyi szempontból botrányos, anarchiára jellemző állapotok uralkodnak az egészségügy egyes területein – erre a megállapításra jutott az Állami Számvevőszék elnöke, miután a szervezet számos kórházat és szakrendelőt ellenőrzött – írja a Magyar Idők.

A szakrendelők esetében például rendszerszintű, hogy a vezetők nem tartották be a legalapvetőbb gazdálkodási szabályokat sem, a kórházaknál pedig néhol leltár sem készült egyes készletekről. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Magyar Időknek elmondta: a szabálykövető intézményvezetőket nem szabad leváltani, de azokon a helyeken  

ahol a pénzügyek nincsenek rendben, új gazdasági irányításról kell gondoskodnia a tulajdonosnak, az államnak.

Az elnök szerint az ország nem lehet versenyképes, ha az egészségügy pazarlóan működik.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szakemberei hosszabb ideje ellenőrzik a hazai egészségügy különféle intézményeinek pénzügyeit, gazdálkodását. Ha röviden kellene összefoglalnia az eddigi tapasztalatokat, az ÁSZ elnöke így fogalmazna: anarchia. Botrány.

Számos olyan kórház is akadt, ahol nem vezettek hiteles leltárt bizonyos eszközökről, így gyakorlatilag nem tudták megmondani, hogy adott pillanatban mekkora a készletük, s miből mennyi fogy.

Néhol az elszámolások egyszerűen átláthatatlanok voltak. De kaotikus viszonyokat találtak egyes szakrendelőknél is. Számos esetben hamis nyilatkozatokat tettek az intézményvezetők a gazdálkodásról, így esély sem volt arra, hogy kiderüljön, mekkora vagyonnal gazdálkodtak és a forrásokat mire fordították. 

„Az eddigiek alapján azt kell mondjam, rendszerszintű, hogy az összességében több millió embert ellátó szakrendelők vezetői nem tartják be a legalapvetőbb gazdálkodási szabályokat sem.”

 - mondta az ÁSZ elnöke, majd hozzátette:

“Elképzelhetetlen pénzügyi viszonyok uralkodnak néhol az egészségügyben. Olyan kórház is akadt, amely nagyjából szabályszerűen működött, ahol törekedtek az előírások betartására. Vagyis lehet jól csinálni.” 

A szervezet elnöke azt javasolja, ezeknek az intézményeknek a vezetőit ne váltsák le, hiszen a feladatukat el tudják látni. Ott azonban be kell avatkozni, ahol a gazdálkodásban súlyos szabálytalanságok vannak.

Szerinte Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter lehetőségeinek tárháza végtelen: leválthatja az érintetteket és másokat nevezhet ki, összevonhatja az adott intézmény gazdálkodását egy másikkal, vagy akár egy külön pénzügyest is odaküldhet.

Forrás: Magyar Idők


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com