A Fidesz támogatja Manfred Webert, aki kijelentette, hogy Orbán pártja semmilyen engedményt nem fog kapni

orbán és Manfred Webert

Ki fognak állni az európai uniós alapjogokért, és ebben a tekintetben semmilyen engedményt nem fognak tenni Orbán Viktor magyar kormányfő pártjának, a Fidesznek – mondta egy szerdai tévéinterjúban Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) 46 éves elnökhelyettese.

– Az EPP-vel mi Európa legnagyobb pártja vagyunk, és kiállunk ennek a kontinensnek az alapértékeiért

– hangsúlyozta Weber a Néppárt egy bécsi rendezvényének előestéjén az ORF osztrák közszolgálati televízió ZiB2 című hírháttér műsorában.

A ZiB2 műsorvezetője – ahogy az interjút röviden ismertető APA osztrák hírügynökség is – emlékeztetett arra, hogy Magyarországot az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárás fenyegeti a sajtó- és véleményszabadság korlátozása és az igazságszolgáltatás kétessé vált függetlensége miatt, és az Európai Parlament várhatóan szerdán szavaz erről.

Weber ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy pártjának meg kell húznia a határvonalat. Vitatkozni fognak Orbánnal, akinek pártja az EPP-hez tartozik.

– Követelni fogjuk, hogy engedje tovább működni az egyetemet. Nem tudom elfogadni, hogy bezárják az egyetemet – fűzte hozzá, nyilvánvalóan az Közép-európai Egyetem, a CEU bizonytalanná vált budapesti működésére utalva.

Weber szerint mindazonáltal a közös Európát kell előtérbe állítani.

– Abban hiszek, hogy a hídépítés a fő feladat – mondta az EPP frakcióvezetője,

– Én egy erős Európát akarok, egy egyesült Európát. Az Európai Unió csak így tehet szert nagyobb geopolitikai szerepre. Gazdaságilag Európa már egy óriás. Politikailag azonban törpék vagyunk. Amikor Putyinról, Ukrajnáról vagy Szíriáról van szó, senki sem vesz minket komolyan

– vélekedett Weber az interjúban.

A frakcióvezető tegnap jelentette be, hogy elindul az EPP csúcsjelölti tisztségéért, hogy a párt európai parlamenti (EP-) választási győzelme esetén ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt heti kormányinfón kijelentette, hogy a Fidesz támogatja, hogy Manfred Weber legyen a következő bizottsági elnök.

168óra


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com