A Fidesz leszavazta a parkolási maffia felszámolására irányuló LMP-s javaslatot

tarlos

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatót az LMP fővárosi önkormányzati képviselője, Gál József, amelyen a politikus elmondta: sürgősségi eljárásban határozati javaslatot terjeszt be a budapesti „parkolási maffia” felszámolása érdekében. Gál kezdeményezése felszólítaná Tarlós Istvánt olyan jogszabály kidolgozására, amely által a budapesti parkolás a fővárosi önkormányzat kizárólagos hatáskörébe kerülne, felülírva ezzel a kerületek jogosultságait.

Az LMP-s képviselő azt is elmondta: meg kell szüntetni a magáncégek alkalmazását, továbbá azt a gyakorlatot, hogy különböző alvállalkozókon keresztül „kifolynak a pénzek a rendszerből”.

Azt is hozzátette, a problémát nem oldja meg, ha a parkolóórákat bekötik a NAV-hoz, egyetlen fővárosi tulajdonú parkolási céget kell létrehozni.

A Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége azonban elutasította, hogy az LMP-s határozati javaslat egyáltalán napirendre kerüljön.

Gál József a Mérce kérdésére elmondta, pártja régóta szorgalmazza egy egységes budapesti parkolási cég létrehozását, függetlenül attól, hogy pár kerületben jól, máshol kevésbé jól működik a jelenlegi parkolási rendszer. Ezt készítette volna elő a beterjesztett javaslat.

Az önkormányzati képviselő szerint a kerületi polgármesterek nem akarnak tágítani a jelenlegi rendszer mellől, mert ez nekik egy plusz bevételi forrás. De arra is rámutatott, javaslata szerint az iparűzési adóhoz hasonlóan igazságosan visszaosztásra kerülnének a parkolási pénzek, szóval a kerületeknek ebből a szempontból nincs mitől tartaniuk.

Gál hozzátette: a felszólaló kerületi polgármesterek elmondták, fontos kérdést feszeget, „erről beszélnünk kell, de nem most”. Az LMP-s politikus holnap fogja bejelenteni, milyen további lépéseket tesz, hogy egyeztetés induljon ebben a témában.

A jelenlévők közül a napirendre vételt egyébként a Fidesz kerületi polgármesterei és képviselői nem szavazták meg, az MSZP tartózkodott, a DK-s Gy. Németh Erzsébet, a Párbeszéd két politikusa, Karácsony Gergely és V. Naszályi Márta, illetve a jobbikos Tokody Marcell szavazott igennel Gál javaslatára.

A fővárosi parkolás kormányzati és városvezetési ciklusokon átívelő korrupciós ügyeit a 444 által készített dokumentumfilm tárta fel. Az ingyenesen elérhető filmből kiderül, hogy több kerületben is pártokon átívelve történt a lebonyolítása a befizetett összegek „elfolyatásának”.

merce.hu

Fotó: Infostart


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com