A DK-sokon kívül minden ellenzéki megszavazta a képviselői béremelést

orban_semjen_nevet_mti
A Jobbik és az MSZP is megszavazta, hogy emeljék a parlamenti képviselők fizetését, bruttó 1 millió körül kereshetnek augusztustól a politikusok. Az LMP-sek el sem mentek a törvényalkotási bizottság ülésére.

A DK-t leszámítva minden párt megszavazta a képviselők fizetésemelését a törvényalkotási bizottságban. Ha az Országgyűlés is elfogadja a javaslatot, a képviselők az előző évi átlagfizetés háromszorosát kapják alapdíjként, ez bruttó csaknem 1 millió forintot jelent. Ennek 1,2 szeresét kapja aki egy bizottság tagja, 1,4-szeresét, ha több bizottságban, vagy az éppen ezt a kérdést megszavazó törvényalkotási bizottság tagjai.

A Fidesz szerint a képviselők a saját fizetésüket emelték meg utoljára, és azt is csak alig. „2010-óta jelentős emelést hajtott végre a kormány a közszféra területén. Az egészségügy területén 50 százalékot, a kormányhivatal dolgozói, bölcsődék, sorolhatnánk, mindenki jelentős emelésben részesült. Természetesen tudjuk, hogy van még dolgunk ezen a területen. A sorban utolsóként került sor a parlamenti képviselők díjazására, ami összességében nem haladja meg a 18,5 százalékot” – nyilatkozta Bajkai István, a bizottság fideszes alelnöke.

Szocialista magyarázat

A bizottság MSZP-s alelnöke szerint a Fidesz sarokba szorította őket. Az eredeti javaslat ugyanis olyan mértékben csökkentette volna azt a keretet, amiből a képviselők a munkatársaikat és az irodabérlést fizetik, hogy az már a működésük veszélyeztette volna. A kormánypárt viszont csak abban az esetben fogadta el az ellenzék javaslatát, ha mindenről egyben szavaznak, vagyis ha az ellenzékiek is megszavazzák a képviselői béremelést.

„Ha ezt nem támogatjuk és nem fogadjuk el ezt a javaslatot, akkor a kormányon, a kormányzó párton, a kormányhivatalokon, fideszes önkormányzatokon kívül teljesen megszűnne még a lehetősége is, hogy az ország vidéki pontjain egy választópolgár a Fidesztől eltérő helyre országgyűlési képviselőhöz, vagy irodába be tudjon menni és az ügyes bajos dolgait el tudja mondani, kapcsolatot keressen és a problémáival képviselőkhöz fordulhasson” – mondta Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő.

LMP-s távolmaradás

Az LMP társelnöke inkább távol maradt a törvényalkotási bizottság ülésétől. Facebook-bejegyzése szerint ezzel akart tiltakozni a képviselők tiszteletdíjának drasztikus emelése ellen. Az ellenzéki politikus közösségi oldalán azt írta: pártja nem ért egyet azzal, hogy egy bérválságban lévő országban a parlamenti képviselők fizetését emeljék.

hirtv.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com