A CEU elköltözik Bécsbe, ha nem nyárig nem sikerül megállapodniuk az Orbán-kormánnyal

ceu

A Washington Postban jelent meg egy hosszú cikk az Orbán-kormány támadásairól a Nyílt Társadalom Alapítvány a Magyar Helsinki Bizottság és CEU ellen, amelyben megszólaltatják a Soros György által alapított egyetem rektorát. Michael Ignatieff azt mondja, hogy ami a sorsukat illeti, a teljes bizonytalanság az úr, de ez nem maradhat így, és ha nem nyárig nem sikerül megállapodniuk az Orbán-kormánnyal, akkor a CEU elköltözik Bécsbe.

– Nem tudsz hallgatókat vonzani vagy új munkatársakat felvenni. Egyszerűen csak vérzel – fogalmazott a rektor, hozzáfűzve, nem akar még egy tanulmányi évet hasonló bizonytalanságban kezdeni.

Május elején a CEU rektora úgy nyilatkozott, ha költözniük kell, a kutatólabort és a könyvtárat megtartják Budapesten.

A cikk egyébként azzal indít, hogy Orbán Viktor „bosszút ígért az ellenségeinek”, akik készülnek is erre – miniszterelnök szó szerint azt mondta, elégtételt fog venni, politikait, erkölcsit, jogit –, Csontos Csaba, a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF)  vezetője pedig arról beszél, amit ma a civil szervezet közleményben is megerősített, vagyis hogy a Budapestről Berlinbe költözik, mert nem tudja garantálni a munkatársai biztonságát Magyarországot. Nem túlságosan optimista a Magyar Helsinki Bizottság részéről Pardavi Márta sem, aki a Stop Soros törvénycsomag kapcsán azt jegyzi meg, hogy a lehető legrosszabb forgatókönyvre készülnek, amely közvetlen fenyegetést jelent a működésükre nézve. 

Fotó: Kökényesi Gábor

168óra


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com