A brit királyi haditengerészet őrizhette egy napig a Buckingham Palotát

Royal Navy

Több mint három és fél évszázados történetében először őrizhette a Buckingham Palotát a brit királyi haditengerészet. A hagyományos őrségváltás látványos ceremóniáját sajátságos elemekkel tették egyedivé.

Több, mint 350 éves hagyomány az őrségváltás

Aki még sohasem járt Londonban, az is tudja, hogy a Buckingham Palota előtt minden nap hagyományos, díszes zenés őrségváltás zajlik. Aki pedig már vendégeskedett a brit fővárosban, minden bizonnyal látta is, hiszen a „kötelező” látványosságok közé tartozik.

Azt viszont talán kevesen tudják, hogy a palota előtti zenés őrségváltást a maihoz hasonló formában II. Károly király állította vissza 1660-ban. Ekkor volt a restauráció, hiszen a cromwell-i időszak után újra trónra ülhetett Anglia királya.

A látványos, zenés őrségváltás az uralkodó londoni első számú, és hivatalos rezidenciájánál szabályos katonai manőver. A palotát a Household Division öt gyalogosezredének katonái őrzik. Ők ugyanúgy a brit fegyveres erők reguláris alakulata, mint a többi egység. Viszont feladatkörükbe tartozik az udvarhoz és a királyi családhoz kötődő ceremoniális feladatok ellátása is.

Maga az őrségváltás a látványos, parádés elemein keresztül a váltás fizikai végrehajtását jelenti. A hadosztály ügyeletes alegysége 24 órás szolgálatot lát el a Buckingham Palota őrzésével. Az ügyeleti idő leteltével a szolgálatba lépő másik alegység hivatalosan átveszi az őrszolgálatot a lelépőktől. Ezt az átadás-átvételt „zenésítik meg” naponta.

Óriási megtiszteltetés volt a haditengerészetnek az őrszolgálat

November 26-án, vasárnap a brit királyi haditengerészetnek jutott ez a megtiszteltetés. A nemrég lemondani kényszerült előző védelmi miniszter, Sir Michael Fallon jelölte ki 2017-et a Royal Navyévének. Ezzel jelezte, hogy az idei év jelentős javulást hoz a brit tengeri hadviselés fejlesztésében. Ennek keretében került sor minden idők legnagyobb brit hadihajója, a 70 600 tonnás, 48 ezer lóerős Queen Elizabeth repülőgép-hordozó vízre bocsátása, idén júniusban.

A haditengerészeti év csúcsaként került sor a különleges vasárnapi ceremóniára. A brit királyi haditengerészet 86 katonája adta az őrséget, őket 45 hadihajóról választották ki. A díszelgő egység egy hónapig gyakorolta a manőver hagyományos elemeit. Az őrségváltásra a világszerte nagy sikernek örvendő Trónok harca tv-sorozat zenéjére vonultak fel a Buckingham Palota udvarán. Vasárnap több ezer turistának volt különleges szerencséje, hogy láthatta, amint a haditengerészek 357 év óta először hajtották végre a feladatot. egyben utoljára, mert ez egyszeri alkalom volt.

A zenés őrségváltást télen másnaponként (ha csak az időjárás nagyon zordra nem fordul), nyáron naponta tartják a királyi család londoni rezidenciájánál.

A mi történelmünkben is volt hasonló példa

A magyar fővárosban a Budavári Palotában székelt Horthy Miklós kormányzó. Beköltözését követően, 1920. márciusában hozták létre a „kormányzói udvarlak belső biztonsági őrségét”, röviden az „udvarlaki őrség”-et. Tagjai az év augusztus 10-én alakultak (újjá) Magyar Királyi Testőrséggé.

Ettől kezdve a Testőrség látta el az udvarlaki őrség feladatait, 24 órás szolgálatban. Minden nap 13 órakor történt meg a szolgálat váltása, ünnepnapokon zenés, ünnepélyes körülmények között.

A Magyar Királyi Csendőrség napja minden év február 14-én volt. A testület megalakulásának 60. évfordulója tiszteletére 1941. február 14-én a Csendőrség adhatta az udvarlaki őrséget először, és utoljára. Ez óriási megtiszteltetésnek számított akkoriban, akárcsak ma a brit haditengerészetnek, amikor őrt állhattak a Buckingham Palota előtt.

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com