A Brexit határkérdése: az ír álláspont egyben az EU álláspontja is

brexit eu

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Leo Varadkar, ír miniszterelnök az egymással folytatott tárgyalás után közös sajtóértekezletet tartott. Tusk kijelentette: Írország és Észak-Írország határa – ahol jelenleg semmiféle vám- és útlevél-ellenőrzés nincs – már nem a megosztottság, hanem az együttműködés jelképe. Ezért nem szabad megengedni, hogy a Brexit az észak-írországi megbékélés e vívmányát lerombolja.

A Brexit határkérdése: az ír álláspont egyben az EU álláspontja is

Donald Tusk, EU elnök találkozik Leo Varadkar, ír kormányfővel (forrás: tvnewsroom.europa.eu)

A Ti akaratotok a Mi akaratunk is

„A Brexitet az Egyesült Királyság kezdeményezte. Most London feladata a fizikai határellenőrzés visszaállításának elkerüléséhez szükséges intézkedések megtétele.” Ezt az uniós állam- és kormányfők tanácsának elnöke szögezte le.

Donald Tusk az ír miniszterelnökkel pénteken tartott tárgyalásán megígérte, hogy iránymutatást fog adni az EU-vezetőknek a kilépési tárgyalások folytatásáról. Ám előtte konzultálni fog az ír kormányfővel arról, hogy a fizikai határ visszaállításának elkerülésére tett brit javaslatot Dublin elégségesnek tartja-e.

Ha London javaslatát Írország elfogadhatatlannak találja, akkor a brit javaslat elfogadhatatlan lesz az EU számára is. Ezt jelentette ki péntek esti dublini sajtótájékoztatón az Európai Tanács elnöke. Majd hozzátette:

    “Tudom, hogy egyes brit politikusok ezt esetleg nehezen értik meg, de ez a logika következik abból a tényből, hogy Írország marad az EU tagja, miközben az Egyesült Királyság készül távozni az Unióból, és ezért függ bizonyos értelemben Dublintól is az Egyesült Királyság jövője.”

Leo Varadkar, ír kormányfő a sajtóértekezleten azt mondta: sajnálatos lenne, ha nem lenne szilárd és elfogadható kötelezettségvállalás London részéről a határkérdésben. Ebben az esetben az Európai Unióban maradó 27 ország nem tudja kinyilvánítani, hogy elégséges haladás történt a Brexit-tárgyalásokon a következő szakasz elkezdéséhez. Az ír álláspont egyértelmű: a brit kormánynak hiteles és működőképes megoldási javaslattal kell előállnia az Írország és Észak-Írország közötti határ nyitva tartására.

Simon Coveney, ír külügyminiszter a BBC rádiónak pénteken nyilatkozott. Kijelentette, hogy Dublin a két hét múlva esedékes EU-csúcsig írásban szeretne megoldási javaslatokat látni London részéről a határ újbóli megjelenésének elkerülésére.

London tanácstalansága határkérdésben határtalan

A brit parlament alsóházának összpárti Brexit-bizottsága pénteken nyilvánosságra hozta jelentését. Ebben leszögezte, hogy Írország és Észak-Írország határán több mint kétszáz átkelőhelyen zajlik a forgalom vám,- és útlevélellenőrzés nélkül. A jelentés felidézi, hogy Theresa May, brit miniszterelnök a sokat hivatkozott firenzei beszédében leszögezte: „az Európai Unió és az Egyesült Királyság határozottan kinyilvánított álláspontja az, hogy nem fogják elfogadni semmiféle fizikai határellenőrzési infrastruktúra visszaállítását Írország és Észak-Írország határán.”

Mivel azonban a brit kormány az EU mellett az Unió egységes belső piacáról és vámuniójából is ki akar lépni, “egyelőre nem egyértelmű”, hogyan lehet ezt majd megoldani. Ugyanis Írország és Észak-Írország határa lesz az Európai Unió vámhatára is, és így a két jogos igénynek nehéz lesz megfelelni.

Az alsóházi bizottsági jelentés idézi Michael Lux, vám- és kereskedelemjogi szakértőt, az Európai Bizottság vámeljárásokkal foglalkozó osztályának volt igazgatóját. Ő egy korábbi bizottsági meghallgatáson azt mondta: ha az Egyesült Királyság nem akarja, hogy bármelyik országrésze az EU vámuniójában maradjon, akkor különböző megállapodási lehetőségek merülnek fel az EU és London között. Ámde a megállapodási lehetőségek mindegyike – legyen szó akár szabad kereskedelmi egyezményről is – jogilag megkövetelné a vámellenőrzést Írország és Észak-Írország határán.

Az EU decemberi csúcsértekezletén kellene dönteni arról, hogy a brit kilépési tárgyalássorozat átléphet-e jelenlegi első szakaszból a második szakaszba. Annak a fő napirendi pontja az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni kapcsolatrendszerének kialakítása lesz.

zarojel.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com