96 évesen is felügyeli a Szamos családi céget Margit néni, Szamos Mátyás felesége

szamos marcipán

A ’30-as években indult, a szocializmusban vált országos hírűvé, és a rendszerváltás után lett óriási a családi vállalkozás. Ma már az unokák vezetik a Szamos Marcipánt.

Amint a Kossuth téri Szamos Kávéházba léptem, elfogott az izgalom, mert várt rám az élő történelem.

A 2002-ben elhunyt Szamos Mátyás, a Szamos Marcipán alapítójának felesége, Margit néni, és lánya, Gabriella az emeleten berendezett Szamos Múzeumban közösen kalauzolt el a magyar családi vállalkozások egyik legérdesebbikének történetében.

Mert ki más mesélhetné el jobban a Szamos-sztorit, mint Margit néni, aki megérte, hogy férje cége a kisszobás fusizásból eljutott a nemzetközi hírnévig? Vagy épp Gabriella, aki a gyermekkorától kezdve saját keze munkájával segítette a papát a marcipánrózsák készítésében, és aki a rendszerváltás után férjével karöltve, édesapja legmerészebb álmait is túlszárnyalva több tucat üzlet megnyitásáig jutott?

IMG_2012k

Kelényi Szamos Gabriella (balra) és Szamos Mátyásné, Margit néni (jobbra) – képek: Mervai Márk

Margit néni 96 éves, a legtöbb történetre emlékszik. Vidáman mesél a férjéről, az első pilisvörösvári üzemről és arról, mi a Szamos sikerének titka. Gabriella 69 éves, tíz évet simán letagadhatna. Nagyon gyors eszű, kedves és árad belőle az elegancia. Kávézunk, sütizgetünk, így elevenítjük fel a Szamos történetét.

Utoljára Mátyás király asztalán

“1938-ban jöttem fel faluról Pestre egy cukrászdába. Rendes lány voltam, tíz éves korom óta dolgoztam, nem voltam se csavargós, se fiús. Hívogattak pedig mindenfelé, de én nem mentem. Egy erdélyi cukrászfiú megkérte a kezem, viszont én a Matyi bácsival szimpatizáltam. Nagyon rendes figura volt az erdélyi fiú is, ezért azt mondtam, hogy ahhoz megyek feleségül, aki visszajön a frontról. Szegény Gergely nem jött vissza, a Matyi bácsi igen” – meséli Margit néni, hogy ismerte meg a szentedrei szegény sorsú szerb cukrászfiút, Szamos Mátyást, eredeti nevén Basits Mladent. Később Mátyás kitanulta a cukrászat csínját-bínját, sőt, elleste a marcipánrózsák készítésének titkát is egy, a nagyhírű Auguszt E. József üzletébe meghívott dán cukrásztól.

“Az Auguszt nagyon híres cukrászdinasztia volt. Azért hívták el a dán cukrászt, hogy tanuljanak valamit, amit még nem tudtak. A desszerteken kívül megmutatta azt is, hogy a marcipán nem csak tortarétegnek vagy ízesítésnek való, hanem lehet belőle formákat is készíteni. Például rózsát” – meséli Gabriella és azt is elmondja, hogy bár Mátyás király lakodalmi asztalán olasz cukrászoknak köszönhetően marcipán sakkészlet díszelgett, a magyarok mégis elfelejtették a marcipánformák művészetét.

vorosvari-ujsag-2016-11-00022

Szamos Mátyás – forrás: Vörösvári Újság

Mátyás elcsent egy adag marcipánt a műhelyből, és felvitte az albérleti szobájába. Míg a cukrászok oda sem figyeltek arra, hogy a dán mester a marcipánokból figurát készít, neki annyira megtetszett, hogy hajnalig rózsákat gyártott. Másnap megmutatta őket, a cukrászok pedig le voltak nyűgözve.

A dicséretek és a rózsák iránti rajongás miatt Szamos Mátyás végül úgy döntött, saját maga, kézzel készít marcipánrózsákat és adja el őket cukrászdáknak. Így indult a Szamos.

A szocialista szektornak nincs erre szüksége

Eleinte az egyik fiúval, Lászlóval – aki szintén cukrásznak tanult – és feleségével Margit nénivel összeállva hárman csinálták fusiban, otthon a marcipánrózsákat. Ahogy Margit néni fogalmaz, ő volt a segédmunkás, például ő felelt az anyagbeszerzésért, a fiúk pedig éjjel-nappal termeltek.

“Akkoriban a cukrászoknak sem idejük, sem kézügyességük, sem marcipánuk nem volt, apám készített nekik figurákat . Azok a torták, amin rózsák voltak, hatalmas sikert arattak és a cukrászok között hamar híre ment, hogy Szamos Mátyás milyen szép díszeket készít” – meséli Gabriella. “Többször előadott a Matyi bácsi Szegeden, ahol sok cukrász összegyűlt. Látták, hogy mit tud a rózsákkal és azt mondták, nekik is csináljon. Így terjedt a hírünk” – teszi hozzá Margit néni.

IMG_1942k

Gabriella matematika-fizika tanárnak tanult, egyetemista korukban ismerkedtek meg Kelényi Gyulával, a férjével. Ekkor kezdtek egy kis zsebpénz reményében bedolgozni a családi vállalkozásba: törpe- és házaspár figurákat gyúrtak, sőt, házhoz is szállították vonattal a legyártott marcipánokat. A jó hírnek hála és annak, hogy az országban szinte csak ők készítettek marcipánfigurákat, volt kereslet bőven. Aztán iparengedélyt kértek, hogy bővíthessék a családi céget, de nem kapták meg.

A szocialista szektornak nincs erre szüksége – állt az elutasító papírokon.

Mátyás otthagyta akkori munkahelyét, a budapesti termelőüzemet és a családjával Pilisvörösvárra költözött.

“Elmentünk Pilisvörösvárra, ahol annyit kérdezett a polgármester, hogy meg fognak belőle élni? Hát, mondjuk, reméljük! És már meg is kaptuk az engedélyt. A barátok összeadtak nekünk némi pénzt, vettünk belőle egy parasztházat meg pár gépet. Így kezdtük az üzemi termelést” – meséli Margit néni.

Kelényi elvtárs, ide bármikor visszajöhet!

Mivel Kelényi Gyula, Gabriella férje gépészmérnök volt, Mátyás rendszeresen megkérte, hogy újabb és újabb “célszerszámokat” gyártson neki. Hosszú évekig ugyanis a család a márványasztalon kézzel lapította a rózsaszirmokat – ez több tízezer darabnál nem kis teljesítmény. Aztán Gyula leült, gondolkodott és megoldotta a problémát. Mire elkészült az egyik szerszámmal, addig Mátyás egy újabbat kért. Volt fázis bőven, amit gépesíteni lehetett. 

Már mindketten dolgoztunk, én akkor már tanítottam, mikor annyira belefolytunk a mindennapi munkába, hogy megkérdeztük egymástól: mi most mik vagyunk? Egy tanár és egy mérnök? Vagy két cukrász? - meséli derülten Gabriella.

Aztán 1978-ban szörnyű dolog történt: Szamos Mátyás infarktust kapott és többé nem dolgozhatott. Ebben az évben született meg Gabriella első fia, Kolos, tehát egy 6-7 fős család maradt volna megélhetés nékül. Az új cégvezető keresésekor Miklós, a nagyobbik fiú szóba sem került, Gabriella öccse, László pedig túl fiatal volt még. Mátyás végül vejét, Gyulát kérte fel, hogy vigye tovább a Szamos örökségét.

IMG_1896k

Beszélgetünk a Parlament mellett – a Parlamenttel szemben

Pedig Gyula mérnöknek sem volt utolsó. A szaktudása miatt Svédországba is utaztatták, a Volvo gyárnak tervezett fékeket, mégis otthagyta a vállalatot, hogy a Szamosnál kisiparosnak álljon. Azt mondták neki: “Kelényi elvtárs, ha nem menne a marcipán, ide bármikor visszajöhet!”

A sarokig állt a sor

Gyula két éven belül vette át teljesen a cég irányítását, de minden nagyobb döntés előtt megkérdezte Mátyást. Ekkor már tőle függtek a beruházások, az operatív vezetés, gyakorlatilag minden.

“Apám imádta a Gyulát. Gondoljon bele, hogy van egy kisipar, amit ő létrehozott egy zseniális ötletből – marcipánrózsa sehol máshol nem volt még -, aztán jön a veje, aki az egészet felfutattja” – meséli Gabriella. Mátyás egy barátja felajánlott egy üzlethelyiséget a Párizsi utcában. A marcipánkészítésből hirtelen cukrászda és fagyizó lett. “Anyám és én hallani sem akartunk róla. Addig is rengeteg munka volt, nehogy még egy üzlet is a nyakunkba szakadjon… De a döntés apámé és a férjemé volt, ők pedig akarták. Így hát kiléptünk a nagyközönség elé, már nem csak cukrászdákba hordtuk a marcipánt, hanem a saját boltunkban is árultuk.” 

A Matyi bácsi azt mondta, soha semmilyen pótanyagot ne vigyünk a fagylaltba - dicsekedik Margit néni. Aroma és egyéb ízfokozók ma sincsenek a Szamos fagyijában. Arra az elképesztő sikerre nem számítottak, ami következett: a sarokig állt a sor a Párizsi utcában. Matyi bácsi boldog volt a gererációváltáskor, mert érezte, hogy jó kezekben van a felépített birodalma.

Minden forinthoz hét másikat

A ’90-es években az országban nyíló cukrászdák növekvő száma, a 2000-es években pedig a Szamos cukrászdák megnyitása jelentette a hatalmas bővülést. A rendszerváltás előtt limitálták, hány ember dolgozhat az üzemben (ez maximum 20 volt), utána viszont kinyílt a világ. 1989 után a tortadíszitések, a marcipánok hatalmas piaci rést képeztek az országban, mert míg vidéken és Pesten is sorra nyíltak az új cukrászdák, szinte egyedül a Szamos foglalkozott díszítéssel. Gabriella szerint bármennyit el tudtak volna adnak akkoriban.

Gyula közben a kezébe vette az üzletet: sorra gépesítette a termelési fázisokat és vette fel az újabb munkaerőt, még új üzemet is építtetett. “Dübörögtünk előre” – mondja büszkén Gabriella. Még a ’90-es években nyílt az újabb cukrászda a Böszörményi úton, a Szamos pedig még híresebb lett.

IMG_1996k

Az első Orbán kormány idején a Széchényi terv keretében a Szamos üzletfejlesztésre kért pénzt az államtól. Ekkor jelent meg a jelenleg is működő családi szavazós modell: ültek az asztalnál és kézfeltétellel kellett szavazni arról, hogy nyissanak-e újabb üzleteket vagy sem.

Egy franchise kialakítása mellett döntöttek, végül 10 üzletet nyitottak országszerte.

“Emlékszem, találkoztam a Párizsi utcában a Matolcsy úrral, kérdezte, hogy sikerült a beruházás. Mondtam neki, hogy nézze, nagyon jól, csak még hét forintot kellett minden forinthoz hozzáadni, amit adtak” – meséli Gabriella. Ezt még éppen megérte Szamos Mátyás is, akit 1999-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztjével tüntettek ki. “Mikor átadták neki a díjat, megkérdeztem Orbán Viktort, hogy ki terjesztette fel. Megvonta a vállát, mosolygott és azt mondta, hogy ő maga. Egyetemistaként ugyanis a Párizsi utcába járt fagyizni, és fontosnak tartotta a tradícionális magyar vállalkozások támogatását.”

Két unoka és egy kooperációs munkatársból lett meny

Mára 26 Szamos üzlet van az országban. Ezenkívül exportálnak teasüteményt, marcipánt, főleg Ausztriába és Németországba (előbbiben üzletük is van) és a hazai üzletláncokat is ellátják. Gabriella és Gyula azonban komoly válaszút elé érkeztek. Közelítenek a 70. életévükhöz (bár ez egyáltalán nem látszik rajtuk), és érzik, közeleg az idő, amikor át kell adják a stafétát a cégvezetésbe a 2000-es években bekerülő fiaiknak, Kolosnak és Ádámnak. Kolos egyetemista korában a Párizsi utcai üzletet vezette 30 órában, Ádám pedig 10 éves korától édesapja, Gyula jobb kezének számít, többek közt a Széchényi terves pályázat írásában is nagy szerepe volt. 

Ahogy Mérő László mondta: kapunk egy homokozót - viccelődik Gabriella azon, hogy férjével hátrébb lépnek.

Azonban nem csak fiúk lesznek a vezetésben! Gabriella a két fiát, Kolost és Ádámot egyaránt az asztalhoz ültette, amikor 18 évesek lettek, majd azt mondta nekik, hogy “tessék feleséget keresni!” A fiúk megfogadták az anyai tanácsot, miszerint ne tartsanak fel lányokat 1 évnél tovább. Végül Kolos határozta el magát: a Szamossal kapcsolatban álló cukrászatban dolgozó Kovács Zsuzsanna kezét kérte meg.

IMG_1927k

“Emlékszem, ültünk az asztalnál, amikor jött a férjem az emeletről és azt kérdezte: mióta reggelizünk együtt kooperációs partnerrel? Végül Kolos elmondta, hogy nem üzleti partner, hanem a leendő felesége ül az asztalnál” – meséli nevetve Gabriella.

Kelényi Kovács Zsuzsanna, Kolos felesége ma már egyre jobban veszi át Gabriella munkáját. “Épp azt a sorsszerű generációváltást látom benne, mint annak idején apám a férjemben” – mondja róla anyósa. A legtöbb dolgot együtt csinálják: ők felelnek az üzletek külcsínyéért, az új termékekért. Miközben a húsvéti csomagolásokkal büszkélkedik Gabriella, nagy büszkeséggel beszél menyéről. “Nagyon ügyes lány. Érzem, hogy jó kézben lesz az üzlet, ha majd egyszer visszavonulok, amit egyelőre nem tervezek” – mondja.

Kolos és Ádám teljesen más habitusú, ezért vannak komoly ütközések. Gabriella és Gyula úgy próbálta kialakítani a két fiú vezetői beosztását, hogy minél kevesebb ütközőpont legyen benne: egyikőjük a termelési, másik a szakbolti folyamatokért felel.

Egyelőre viszont működik a családi stratégiai bizottság: Gyula, Gabriella, Zsuzsa, Kolos, Ádám és két évtizedek óta a Szamossal dolgozó munkatárs kézfeltétellel szavaz a legfontosabb dolgokról.

Egykor fusiban, ma 500 fős nagyüzemben

Az 1935-ös alapítású Szamos Marcipánt tehát az unokák viszik tovább. A 26 üzlet üzemeltetése mellett exportálnak, családi gyűjtésből kialakított csokoládé kiállítás ma már interaktív múzeumként üzemel.

Gabriella szeretné, ha a Szamos megmaradna egy prémium márkának, amiről sokan csak álmodoznak. Közben Margit néni 96 évesen még mindig felügyeli a cukrászdát.Nemrég látogatást tett a pilisvörösvári üzemben, ahol páratlan népszerűségnek örvend. Ma már 4-500 embernek ad munkát a Szamos, és Margit nénit mindenki szereti.

“Sosem azt néztem, hogy mennyit keresünk. Az volt a szemem előtt, hogy a vevők érezzék jól magukat és legyenek elégedettek. Matyi bácsi nagyon jómodorú, intelligens ember volt. A munkatársak egyszerre tisztelték és kedvelték” – összegzi, mi áll a Szamos sikere mögött. “A hosszú élet titka, hogy tisztességesen éltem. Soha rosszat nem csináltam, nem csaltam, nem bántottam vagy aláztam meg senkit” – meséli. “Tetszik tudni, ők tőlünk mennek nyugdíjba. És ez nekem a boldogság.”

Szamos interaktív csokoládémúzeum

“Ez az eredeti kakaóbab” – mutat Kelényiné Szamos Gabriella óriási átéléssel egy kicsi keserű babszemet. Látszik, hogy az egész múzeum a szerelemgyereke: a legféltettebb családi örökségeket is megtaláljuk a Kossuth téri Szamos Kávézó emeletén kialakított tárlaton. A helyiségből szobából álló múzeumban tematizált szobát találunk, a kakaótól a forró csokin át a bonbonig.

A Szamos család több, tárgyi emlékeinek valószínűleg felbecsülhetetlen értékű darabját láthatod itt, Szamos Mátyás első, kézzel készített marcián-öntőformáitól kezdve az üreges csokifigura-készítőn át a Kelényi Gyula által vásárolt desszert étkészletekig. Dr. Bak Judit, a Szamos kommunikációjáért felelős munkatársa elmondta, hogy hamarosan rengeteg plusz interaktív elemmel teszik még izgalmasabbá a kiállítást.

IMG_1886k

IMG_1881k

Minden ezzel kezdődött: Szamos Mátyás saját, kézzel készített marcipán-öntőformái

IMG_1839k

Retro édességbolt. A ritka, értékes csokisdobozok előtt, a hőskori mérleg mellett ott díszeleg Szamos Mátyás köztársasági érdemrendje

IMG_1815k

Ritka bonbon-formák

IMG_1784k

A forró csoki szoba: a család desszert-étkészletei, köztük olyan értékes darabokkal, mint II. Erzsébet királynő számozott étkészlete, amiből mindössze 500-at gyártottak


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com