87 újabb bombát találtak Colombóban, vészhelyzetet hirdettek Srí Lankán (videó)

sri lanka

Az egyik pokolgép hatástalanítás közben fel is robbant. A feltételes szükségállapot éjféllel veszi kezdetét az országban.

A vasárnapi véres merényletsorozat után hétfőn közel száz újabb robbanószerkezetet találtak Srí Lanka fővárosában, Colombóban. A BBC azt írja, 87 bombát egy buszpályaudvaron talált meg a rendőrség a város Pettah nevű negyedében, nem messze a repülőtértől. Korábban az államfő érkezését előkészítő katonák a reptéren is találtak egy 1,8 méter hosszú csőbombát.
Egy autóba rejtett pokolgép pedig hatástalanítás közben lépett működésbe.
Ez – a vasárnapiakhoz hasonlóan – szintén egy keresztény templom mellett történt a BBC szerint.
Rajitha Senaratne kormányszóvivő idő közben megnevezte a csoportot, amire a hatóságok gyanakszanak: a szervezet a National Towheed Jamath (NTJ) szerintük, amit nyersen talán nemzeti tauhid mozgalomnak lehetne fordítani, amiből a tauhid nagyjából az Istennel való egységre kíván utalni. Senaratne korábban azt is nyilatkozta,
a kormány úgy tartja, nemzetközi segítséggel, terroristák határokon átívelő együttműködésével készítették elő a vérengzést.
Éppen ezért, Srí Lanka nemzetközi segítségre is számol a helyzet megoldásában.
A hétfőn összehívott nemzetbiztonsági tanács úgy döntött, éjféllel életbe léptetnek egy az ország egészére kiterjedő feltételes szükségállapotot. Ennek célja a terror megfékezése, és – mint hangsúlyozzák – nem a szólásszabadság korlátozása. Az intézkedés részleteiről egyelőre nincsen hír. Amit viszont már most tudni lehet, hogy az előző naphoz hasonlóan, hétfő este 8-tól kedd hajnali 4-ig is kijárási tilalmat rendeltek el Colombóban, és a közösségi média mindenféle platformját a merényletsorozat kezdete óta blokkolja a kormány.
Az elmúlt évek legsúlyosabb terrortámadása rázta meg vasárnap Srí Lanka fővárosát, Colombót és környékét: nyolc robbantásos merénylet történt, ezek közül három keresztény templomban, négy pedig szállodákban. Hétfő reggelre 290-re emelkedett a Srí Lanka-i merényletsorozat áldozatainak száma, a sebesültek száma pedig megközelíti az 500-at. Az áldozatok többsége helyi, 35-en külföldi állampolgárok. Eddig 24 gyanúsítottat vettek őrizetbe.
Vasárnap, a késői órákban Molotov-koktéllal támadtak egy Srí Lanka-i mecsetre is, továbbá felgyújtottak két muszlim tulajdonosú boltot a hatóságok szerint.

N


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com