50 ezer forintra emelnék az öregségi nyugdíjminimumot, ami 1,5 milliárdos lyukat ütne a költségvetésen

orbán nyugdijasokkal1

Beragadt az öregségi nyugdíjminimum értéke. A kormány azon ígérete ellenére, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, az öregségi nyugdíjminimumot rendre kihagyta az éves inflációkövető nyugdíjemelésekből, így 2008 óta változatlanul 28 500 forint.

Ezen változtatna Hohn Krisztina LMP-s képviselő, aki csütörtök délután nyújtott be egy törvényjavaslatot az egyes törvényeknek a nyugdíjasok helyzetének javítását célzó módosításáról.

A javaslat alapján 50 ezer forintra emelnék az öregségi nyugdíjminimumot. 

Az emelés önmagában 1,5 milliárdos lyukat ütne a költségvetésen, hiszen jelenleg 71 ezer 50 ezer forintnál kevesebb juttatásban részesülő nyugdíjas az öregségi nyugdíjminimumot kapja.

Azonban a javaslat ennél jóval nagyobb költségvonzattal járhatna, mivel számos egyéb juttatást kötnek a nyugdíjminimum összegéhez:

Például az anyasági támogatás az öregségi nyugdíjminimum 225 százaléka, ikergyermek esetén 300 százaléka. A GYES a nyugdíjminimum 100 százaléka (2, 3, 4 stb. ikergyermek esetén 200, 300, 400 százalék). A gyermeknevelési támogatás (GYET) a nyugdíjminimum 100 százaléka. A foglalkoztatást helyettesítő támogatás az öregségi nyugdíj 80 százaléka.

Ha önmagában csak a jövedelempótló támogatásokat nézzük, a nyugdíjminimum emelése több tízmilliárdos pluszkiadást generálna a költségvetésnek.

Hírhatár


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com