4 millióra emelik az ellenzéket végigbírságoló ÁSZ-elnök fizetését

Domokos László nepszava

Domokos László fideszes politikusból lett inkvizítor eddig csak 2,6 milliót keresett egy hónapban, de ebből – egy törvénymódosításnak hála – májussal havi 3,96 millió forint lett.

Míg korábban havi 2,6 millió forintot vihetett haza az Állami Számvevőszék (ÁSZ) első embere, addig május 1-je után Domokos László 3 958 800 forintot kap – írja a számvevőszékről szóló áprilisban elfogadott új törvény nyomán az Átlátszó.

Az Állami Számvevőszék 1989 óta ellenőrzi a közpénzt vagy adó-egyszázalékokat felhasználó intézmények, szervezetek, alapítványok gazdálkodását, ám az elmúlt évtizedben tanácsadóból lassan inkvizítorrá változtatták; azóta a szervezet megfellebbezhetetlen bírságokkal gyomrozza végig az ellenzéki pártokat, és egyedül a Fidesznél talál 9 éve mindent a legnagyobb rendben. Ismert, az ÁSZ az ellenzéki pártok esetében működésbeli problémákat talált. Emiatt pedig vagyonmegóvási intézkedést rendelt el a Momentum Mozgalomnál, a Párbeszéd Magyarországért Pártnál és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál. A többi ellenzéki pártra vonatkozóan a számvevőszék tiltott finanszírozás elfogadása miatt lépett fel. Emlékezetes, az ÁSZ a Jobbikot 662 millió forintra büntette.
Legutóbb áprilisban bővítették az ÁSZ mozgásterét. A a számvevőszékről szóló új törvényt tavaly decemberben még Áder János is visszaküldte megfontolásra az országgyűlésnek. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete is nemtetszésének adott hangot és nyílt levélben tett közzé kifogásait. Így azt, hogy az új törvény korlátlan jogot adna az ÁSZ vezetőjének a számvevőszék átalakítására, a létszám vonatkozásában is. Nem lenne lehetőség szakszervezet szervezésére, és az elnök mindenféle kontroll nélkül dönthetne a számvevők elküldéséről. Az elfogadott törvénymódosítás szerint a számvevőszék vezetője többek között csak a törvény keretei között adhatja ki az ÁSZ szervezeti és működési szabályzatát.

N

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com