33 fokban se szünet, se védőital nem járt a Suzuki-gyárban

suzuki gyar, MTI,Kurucz Arpad

A Vasas Szakszervezeti Szövetségbe tartozó E. S. Autóipari Szakszervezetnek több alkalmazott is jelezte, hogy nem tartják be a hőségriadóra érvényes szabályokat az esztergomi Suzuki gyárban – írja a Mérce.

A beszámolók szerint a cég figyelmen kívül hagyja a munkahelyek hőmérsékletére vonatkozó rendeletet, ami szerint „a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését”. Előírja, hogy 24 fok felett óránként 5-10 perces pihenőidőt kell a munkavállalóknak biztosítani és legalább félóránként 14-16 fokos védőital is jár nekik.

Ezzel szemben a szakszervezet szerint a gyárban volt ahol a 33 fokot is meghaladta a hőmérséklet, a dolgozók ennek ellenére se szünetet, se vizet nem kaptak.

Az érdekképviselet úgy véli, mindenki életét megnehezíti, hogy a Suzuki mondvacsinált kifogásokkal gátolja a munkaügyi kapcsolatok normális mederbe terelését, miközben figyelmen kívül hagyja a munkavállalói érdekeket.

A szakszervezet a munkavédelmi szabályok haladéktalan betartására és az óránkénti szünet elrendelésének felülvizsgálására szólította fel a munkáltatót.

alfahir.hu

Kurucz Árpád/MTI


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com