2400 milliárd forintnyi uniós forrástól eshet el Magyarország

euro1

7,6 milliárd euróval, azaz átszámítva körülbelül 2400 milliárd forinttal kevesebb forrást kaphat Magyarország a következő uniós költségvetési ciklusban, és 3,1 milliárd euróval, nagyjából 1000 milliárd forinttal többet kellene befizetnie a kasszába – derül ki a Portfolio.hu 2018-as árakon végzett számításaiból.

A portál az Európai Bizottság friss terveiből indult ki, a végső számok a következő évek tárgyalásain dőlnek el. A brüsszeli pénzosztási tervek alapján jelentősen csökkenne a GDP arányában évente átlagosan megkapható EU-pénzek összege, ráadásul a támogatások lehívásához is sokkal több hazai finanszírozást kellene hozzátenni, írják.

A Financial Times írt először arról május végén, hogy a visegrádi országok 2018-as áron számolva 37 milliárd euróval kevesebbet költhetnek az EU-s kohéziós pénzekből 2021 és 2027 között, mint az előző ciklusban. Az Európai Bizottság azzal érvel, hogy a pénzügyi válság óta átrajzolódott a leszakadó európai országok térképe, és a 2004-ben csatlakozó kelet-európai országok után most a déliekre kell jobban koncentrálni.

hirtv.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com