2019 a külhoni magyar gyerekek éve lesz

semjen

Aggodalmukat fejezték ki a Magyar Állandó Értekezlet, a Máért XVII. plenáris ülésének résztvevői a kárpátaljai magyarság helyzetét ellehetetlenítő oktatási törvény és a nyelvtörvény-tervezet, valamint a magyar közösséget érintő immár mindennapos atrocitások miatt. Többek között ezt tartalmazza a testület pénteki budapesti ülésén teljes konszenzussal elfogadott zárónyilatkozat.

A dokumentumban megdöbbentőnek nevezik a magyarságot Ukrajna ellenségeként megbélyegző médiakampányt, szükségesnek tartják a nemzeti kisebbségek összetételének figyelembe vételét az ukrajnai választási körzetek kialakításakor.A résztvevők sikeresnek ítélik a 2018 a külhoni magyar családok éve program Kárpát-medencei eredményeit.

Megállapodtak abban, hogy 2019 a külhoni magyar gyerekek éve lesz.

Javasolják, hogy a Külhoni Magyarságért Díj elnevezése Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjra változzon.

Támogatásukról biztosítják a Kárpát-medencei magyar közösségek autonómia-törekvéseit, képviselik a külhoni magyarság önrendelkezésének ügyét a kétoldalú kapcsolatokban, az unió testületeiben és minden más nemzetközi fórumon is.

Szorgalmazzák továbbá a határátkelők számának növelését és a határok biztonságos, felügyelt átjárhatóságának biztosítását, a Határtalanul program folytatását, úgy, hogy az a külhoni magyar diákok anyaországi látogatásával egészüljön ki.

Örömüknek adnak hangot, hogy az egymilliomodik új magyar állampolgár is esküt tett, és üdvözlik a választójogi szabályok módosítását. Bíznak benne, hogy további intézményekkel folytatódik az óvodafejlesztési program.

Szintén üdvözlik, hogy 73 ösztöndíjassal folytatódik a szórványban a Petőfi Sándor-program, és sikeresnek tartják a Mátyás király emlékévet. 2019-ben a nemzetpolitikai államtitkár II. Rákóczi Ferenc-emlékévet hirdet.

Egyetértenek az Országgyűlés döntésével, amely elutasította a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítását, és őket a magyar nemzet részének tekintik írja a - sonline.hu.

 

Forrás: sonline.hu

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com