1945. július 28-án volt a történelem legkegyetlenebb cápatámadása

cápa támadás, múlt

Az USS Indianapolis fedélzetén 1196 ember tartózkodott a robbanáskor, a túlélőkre pedig életük legrosszabb négy napja várt.

Smithsonian.com idézi fel az amerikai Indianapolis hadihajó történetét, melyet 1945. július 28-án japán torpedótámadás ért.

Az 1196 fős legénységből 900-nak sikerült elmenekülni a süllyedő hajóról, de az igazi rémálom csak ezután következett.

Emlékeztek a Cápa című filmre, amikor Quint (Robert Shaw) arról mesél, hogyan süllyedt el a hirosimai atombombát leszállító hajó?

VIDEÓ: részlet a filmből

Ez a kis történet nem az alkotók képzeletének a szüleménye, hanem valós eseményen alapult, bár igaz, hogy néhány tényt nem pontosan idéztek.

USS_Indianapolis

Az USS Indianapolis valóban létezett, de nem a teljes atombombát szállította, hanem csupán bizonyos alkatrészeit. Valóban torpedótámadás érte a visszaúton, és az is igaz, hogy tizenkét perc alatt elsüllyedt.

A túlélőknek a fáradtság, a kihűlés és a szomjúság mellett igen hamar újabb veszéllyel kellett szembenézniük.

USS_Indianapolis_(CA-35)_Memorial

A felrobbanó hajó hangja, az emberek vergődése és a vér szaga rengeteg cápát vonzott oda a környékről.

Eleinte csak a halottakat ették meg, de hamar áttértek az élők megtizedelésére is. A túlélők beszámolói szerint a cápák sokszor egészen a vízfelszín közelében támadták meg a még élő áldozataikat.

A szakértők azt feltételezik, hogy a legtöbb állat nem tigriscápa volt, mint ahogy a filmben állítja Quint, hanem óceáni fehérfoltú cápa, mert messze ez a legagresszívabb cápafaj.

A matrózok próbáltak elkülönülni a halottaktól és a sebesültektől, mert ők jelentették az első számú célpontokat.

Arra jöttek rá, hogy annál nagyobb biztonságban érezhetik magukat, minél többen verődnek össze, és minél inkább a tömeg közepén vannak. Sokakat valósággal megbénított a félelem, enni és inni sem tudtak, hiába sikerült a hajóról némi élelmet és vizet magukkal hozni. Igaz, az evés amúgy is problémába ütközött.

Egy csoport elkövette azt a hibát, hogy kibontották a hajóról magukkal hozott vagdalt húsos konzerveket. Még bele sem haraphattak, a cápák megérezték a hús szagát és megrohanták őket…

Napokat töltöttek így a tengerben.

A haditengerészet ugyan elfogta a japán tengeralattjáró jelentését a hajó elsüllyedéséről, de azt gondolták, ez csak trükk, hogy csapdába csalják a mentőcsapatokat.

Végül a negyedik nap egy arra járó repülő fedezte fel a hajótörötteket, és csak ezután kezdődött meg a kimentésük.

USS_Indianapolis-survivors

A túlélők. Fotó forrása: Wikipédia

A számok lesújtóak: 1196 főből csupán 317 maradt életben.

A filmben ezt is körülbelül jól mondják, de azért az túlzás, hogy mindenkivel a cápák végeztek volna. A cápák által megöltek számát néhány tucat és 150 fő közé teszik a becslések.

Pontosan már sosem fogjuk megtudni, de az biztos, hogy az USS Indianapolis tragédiája a mai napig az amerikai haditengerészet történetének legnagyobb tengeri katasztrófája.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com