10 tény Szaddám Huszein életéről

szaddám

1. Az iraki diktátor Szaddám Huszein a Korán egy különleges példányával büszkélkedhetett. A tulajdonában lévő szent könyv megírásához azonban nem tintát, hanem Szaddám vérét használták fel – nagyjából 28 liter mennyiségben.

2. Miután részt vett az iraki miniszterelnök ellen 1959-ben elkövetett merényletben, Huszeinnek el kellett hagynia Irakot. Nem esett kétségbe: egyiptomi száműzetése alatt jogot tanult az egyetemen.

3. Az 1970-es években, Irak helyettes miniszterelnökeként Szaddám jelentős szociális reformokat hajtott végre: ingyenessé és elérhetővé tette az iraki gyermekeknek az elemi és középiskolai oktatást, és bevezette az iraki lakosság egészére kiterjedő ingyenes egészségügyi ellátást.

4. Az iraki írástudatlanság felszámolásában nyújtott sikeres tevékenységéért, Szaddám még egy díjat is átvehetett az UNESCO-tól.  A küldetéstudat kemény szigorral párosult: az oktatást elbliccelő írástudatlan felnőttek akár három év börtönnel is számolhattak.

5. Szaddam nevéhez fűződik a dél-iraki mocsárvidék tönkretétele. A diktátor amellett, hogy a világ egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozta, napalm és vegyifegyverek bevetésével elűzte és tömegével meggyilkoltatta az iráni ügynököknek bélyegzett „mocsári arabokat”, elpusztítva több ezer éves természetközeli kultúrájukat.

6. Szaddám nem bízott semmit sem a véletlenre: ételkostolókat alkalmazott, akik felügyelték és előkóstolták a vasmarkú diktátor elé kerülő ételeket.

7. Az iraki despota nem habozott akkor sem, ha vegyi fegyvereket kellett bevetnie saját népe ellen. A kurdok lakta város Halabja ellen intézett 1988-as vegyi támadásban nagyjából 5 ezer, többségében nő és gyermek vesztette életét.

8. Az egészséges életmód reklámozása végett Szaddám diétára fogta túlsúlyos minisztereit. A kilókkal való küzdelemről a média tájékoztatta az iraki lakosokat.

9. Szaddam vágyát, hogy Irakot atomhatalommá tegye az izraeliek hiúsították meg. A zsidó állam légi ereje 1981-ben légitámadást hajtott végre a Bagdad melletti Osirak épülőfélben lévő nukleáris atomreaktor ellen, megsemmisítve azt.

10. Bár regnálása alatt az irányítása alatt lévő karhatalmi, biztonsági szervek nagyjából 250 ezer embert gyilkoltak meg, Szaddámot végül 143 civil meggyilkolása miatt – akiket azzal gyanúsítottak, hogy 1982-ben megpróbálták megölni őt – ítélték el és végezték ki.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com